Σελίδες

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

«Κούρεμα» και στις παροχές των Ταμείων

Νέα µέτρα, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση, θεωρούνται η πιθανότερη εξέλιξη, ενώ κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας εκτιµούσε ότι «για να καταστεί βιώσιµο το σύστηµα θα πρέπει σε ένα βάθος δεκαετίας οι παροχές να µειωθούν αντίστοιχα µε το “κούρεµα” των αποθεµατικών των Ταµείων»

Οι απώλειες της περιουσίας των ασφαλιστικών ταµείων φθάνουν τα 12 δισ. ευρώ, καθώς το σύνολο των επενδύσεών τους σε τίλους του Ελληνικού ∆ηµοσίου πλησιάζει τα 24 δισ. ευρώ. Από αυτά µόνο τα 8 δισ. έχουν τοποθετηθεί µε αποφάσεις των διοικήσεων των Ταµείων, ενώ τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ εµφανίζονται ως «διαθέσιµα» σε κοινό λογαριασµό όλων των ταµείων κοινωνικής ασφάλισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κάτι τέτοιο είναι υποχρεωτικό από την υφιστάµενη νοµοθεσία.

Ωστόσο η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας έχει τοποθετήσει τα χρήµατα αυτά σε οµόλογα του Ελληνικού ∆ηµοσίου µε δική της απόφαση, χωρίς δηλαδή να ζητηθεί η γνώµη των διοικήσεων των Ταµείων. Ηδη οι διοικήσεις τριών Ταµείων έχουν ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος να τους επιστρέψει τα διαθέσιµα σε ρευστό, ενώ αφήνουν υπόνοιες για ευθύνες της διοίκησης της ΤΤΕ για την απώλεια του 50% των διαθεσίµων τους. Συνδικαλιστές ανέφεραν ότι «θα υπάρξει συνέχεια καθώς οι αποφάσεις που έλαβε η διοίκηση της ΤΤΕ ερήµην των διοικήσεων των Ταµείων στα οποία εκπροσωπούνται και οι ασφαλισµένοι τελικώς ζηµίωσαν τα Ταµεία»
Το Βήμα, Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011 («Κούρεμα» και στις παροχές των Ταμείων)
From across, Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011 (S.O.S. Με το «Ιδιώτες» εννοούν τα ασφαλιστικά ταμεία)
From across, Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011 (Τα ασφαλιστικά ταμεία («Ιδιώτες») πρέπει να αντέξουν ενδεχόμενο HAIRCUT (ή αλλιώς Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ) ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου