Σελίδες

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Τα ασφαλιστικά ταμεία («Ιδιώτες») πρέπει να αντέξουν ενδεχόμενο HAIRCUT (ή αλλιώς Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ)

Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλούν για τους όρους του νέου δάνειου προς την Ελλάδα, μίας σύμβασης που πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα φθινοπώρου.

Πέντε σημεία αυτών των όρων προκαλούν τριβές και ένταση. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το δεύτερο σημείο που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτά που περιγράφονται ως «Ιδιώτες» στο πρόγραμμα συμμετοχής της επιλεκτικής χρεοκοπίας (διάσωσης) της Ελλάδας.
From across, Τρίτη, 25 Ιουλίου 2011 (S.O.S. Με το «Ιδιώτες» εννοούν τα ασφαλιστικά ταμεία)
Zougla, Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011 (Εντατικές διαβουλεύσεις για το νέο δάνειο) 

Συγκεκριμένα αναφέρεται: Η δεύτερη δόση αλλαγών στο ασφαλιστικό με συγχωνεύσεις ταμείων και κατάργηση του εφάπαξ στο Δημόσιο, ώστε να αντέξουν τα ταμεία ενδεχόμενο HAIRCUT.

Και εδώ είναι Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ


Διότι το Μεσοπρόθεσμο μετράει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει μέχρι το 2014 από έλλειμμα 10 δισ. το χρόνο να παράγουν πλεόνασμα περίπου 8 δισ. ευρώ! Πάνω σε αυτή την παραδοχή είναι βασισμένη και η πρόβλεψη για τη σταθερή μείωση του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 9% μέχρι και το 2015. Αν αλλάξει αυτό (που είναι πλέον σίγουρο) όλα ξεκινούν από την αρχή και σε άλλη βάση...

Δηλαδή τα ήδη προβληματικά ταμεία κυρίως σε θέμα ρευστότητας, πάνε για χρεοκοπία χάνοντας μεγάλο μέρος των χρημάτων τους, με τις όποιες συνέπειες για τους ασφαλισμένους που πλήρωναν από το υστέρημά τους για να έχουν αξιοπρεπή περίθαλψη και σύνταξη. Και μαζί με αυτά ακολουθεί και η χρεοκοπία της Ελλάδας γιατί είναι προφανές ότι οι στόχοι που τέθηκαν είναι αδύνατο να επιτευχθούν αφού στηρίζονται πάνω στα ασφαλιστικά ταμεία.

Φαίνεται πλέον καθαρά ότι η εμμονή της Γερμανίας για τη συμμετοχή ιδιωτών (δηλ των ασφαλιστικών ταμείων) στη λύση-πακέτο που βρίσκεται εδώ και τόσο καιρό σε διαπραγμάτευση για το νέο χρηματοδοτικό πακέτο έως και το 2014, θα δημιουργήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.
TVXS, Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011 (Δάνειο 400 εκ. ευρώ παίρνει το ΙΚΑ για να πληρώσει συντάξεις)
Zougla, Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011 (Οικονομική ασφυξία στα Ταμεία)

Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωμένα στα χαρτοφυλάκια τους περίπου 25 δισ. ευρώ σε ελληνικά διαπραγματεύσιμα ομόλογα και άλλα 5-8 δισ. κλειστά ομόλογα, που τους έχουν καταβληθεί από το ελληνικό Δημόσιο έναντι οφειλών. Τα ομόλογα, διαπραγματεύσιμα ή μη, διακρατούνται από τα ταμεία και αποτελούν ένα μέρος της λεγόμενης «άσπρης τρύπας».

Η λύση της επιμήκυνσης των ομολόγων αυτών για ένα διάστημα 7 ετών (και όχι 30 όπως αποφασίσανε τελικά), με επιτόκιο μικρότερο κατά 2%, αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα μια μείωση των εσόδων από το ετήσιο κουπόνι κατά 3,1 δισ. ευρώ μέσα στην επταετία, ποσό που θα πρέπει να αναπληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό (κάτι που δεν πρόκειται να γίνει).

Αν πάλι επιλεγεί η λύση του «κουρέματος» και της επαναγοράς μέρους των ομολόγων, κάτι που από ότι φαίνεται είναι μέσα στα σχέδια των Ευρωπαίων, με τιμές έστω και στο 60% της αξίας τους, τα ταμεία θα μειώσουν την περιουσία τους κατά 10 δισ. ευρώ, αποδυναμώνοντας εντελώς το αποθεματικό τους.
Χρήμα online, Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 (Βραδυφλεγής βόμβα τα ασφαλιστικά ταμεία σε ενδεχόμενο «κούρεμα»)

Δηλαδή με τις παρούσες συνθήκες που μιλάμε ΚΑΙ για επιμήκυνση 30-40 ετών ΚΑΙ για «κούρεμα», φανταστείτε τι θα γίνουν τα ταμεία και τι θα μπορούν να περιμένουν οι ασφαλισμένοι. 

Οι κίνδυνοι που διατρέχουν είναι γνωστοί από πολύ παλιά, όπως και η θανάτωσή τους που γίνεται σταδιακά και συνειδητά από όλες τις κυβερνήσεις που βρίσκουν σαν εύκολη λύση τη λεηλάτησή των αποθεματικών τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Δείτε τα παρακάτω δύο παραδείγματα.

Το 2007
Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) σε υπόμνημά της προς το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, επισημαίνει ότι «η δέσμευση της πολιτείας για κάλυψη των ελλειμμάτων των υπό ενοποίηση Ταμείων ΤΑΕ- ΤΣΑ- ΤΕΒΕ δεν τηρήθηκε.
Και τονίζει ότι «όταν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες), υπάρχουν κονδύλια και αποδέχεται η κυβέρνηση την επιβάρυνση του προϋπολογισμού για τις ενοποιήσεις των Ταμείων τους. Όταν πρόκειται για τον ασφαλιστικό φορέα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, προτείνεται μείωση συντάξεων και εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του φορέα».
Το Βήμα, Τρίτη, 21 Αυγούστου 2007 (Έντονοι φόβοι της ΓΣΕΒΕΕ για το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων)

Το 2009
Η δημοσιονομική κρίση επιτείνει τα ταμειακά προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων που αναζητούν επειγόντως το ποσό των 4,7 δισ. ευρώ για να πληρώσουν συντάξεις μέχρι το τέλος του ίδιου χρόνου και το ΙΚΑ θα χρειαστεί να δανειστεί 2 δισ ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ασυνέπεια του κράτους στην χρηματοδότηση του συστήματος έχει οδηγήσει στην εκτόξευση του χρέους του Δημοσίου προς τα Ταμεία στα 12,6 δισ. ευρώ (από 2,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2003).
Το χρέος του Δημοσίου προς τα Ταμεία αυξάνεται κατά 1,6 δισ. περίπου τον χρόνο.
Σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, το ταμεία είναι αντιμέτωπα με "μαύρη τρύπα" 19 δισ. ευρώ και αναζητούν εκτάκτως ρευστό για να καταβάλουν τις συντάξεις.
Η Αυγή, Κυριακή, 2 Αυγούστου 2009 (Ψάχνουν 4,7 δισ. ευρώ για να πληρώσουν συντάξεις!)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου