Σελίδες

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ο… αμέτοχος κύριος Παπούλιας

Αμετακίνητος από τη θέση που τον θέλει βάσει του συνταγματικού του ρόλου ουσιαστικά «ανεύθυνο άρχοντα» παραμένει ο Κάρολος Παπούλιας, παρά το γεγονός ότι εντείνονται οι παρασκηνιακές πιέσεις, ακόμα όμως και οι δημόσιες προτροπές και παραινέσεις απέναντί του να αναλάβει κάποια σοβαρή πρωτοβουλία, ακόμα και υπερβατικού χαρακτήρα.

Πολύ περισσότερο δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια ακόμα πιο προωθημένη πρωτοβουλία, που συζητείται ευρέως τόσο από εξωθεσμικούς, επιχειρηματικούς και εκδοτικούς κύκλους, για τη σύγκληση ενός ιδιότυπου «Εθνικού Συμβουλίου Κορυφής», με διευρυμένη τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών, δηλαδή και εκείνων που ηγούνται κοινοβουλευτικών κομμάτων που είτε εκπροσωπούνται μόνο στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά όχι στην ελληνική Βουλή, είτε εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά δεν αναγνωρίζονται ως κόμματα βάσει του κανονισμού της Βουλής. Και επιπροσθέτως με τη συμμετοχή και των διατελεσάντων εκλεγμένων πρωθυπουργών και Προέδρων της Δημοκρατίας.

Θα επρόκειτο δηλαδή για μια σύσκεψη – «μαμούθ», στην οποία θα συμμετείχαν οι Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς, Αλ. Παπαρήγα, Γ. Καρατζαφέρης, Αλ. Τσίπρας, Φ. Κουβέλης, Ντ. Μπακογιάννη, Γ. Δημαράς, ο εκπρόσωπος των Οικολόγων – Πράσινων (μετέχουν στο Ευρωκοινοβούλιο), όπως και οι Κ. Καραμανλής, Κ. Σημίτης, Κ. Μητσοτάκης, Κ. Στεφανόπουλος, Χρ. Σαρτζετάκης, ήτοι συνολικά 14 ενεργά και πρώην πολιτικά πρόσωπα.

Αιφνιδίως ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται πλέον και ενώπιον προτάσεων παραίτησής του, ώστε έτσι να προκληθούν εκλογές με υπαιτιότητά του, αλλά και να συνταχθεί κάτω από τις σημαίες των κομμάτων που ζητούν άμεσα εκλογές ως λύση για το πολιτικοοικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Εννοείται ότι ο κ. Παπούλιας δεν συζητεί καν μια τέτοια πρόταση, η οποία παρασκηνιακά διακινείται από διάφορα πολιτικά πρόσωπα, πλην όμως άρχισε να διατυπώνεται και δημόσια από επώνυμους αρθρογράφους. Επίσημα κανένα κόμμα από αυτά που ζητούν εκλογές -και ιδίως η Ν.Δ. για προφανείς λόγους- δεν αποτολμούν να ζητήσει κάτι τέτοιο. Απεναντίας, η σχετική αρθρογραφία προκαλεί οργή στη Συγγρού και σε άλλα κομματικά επιτελεία, καθώς θεωρούν ότι προσβάλλει, αφού «νουθετεί», και τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και το πρόσωπο που τον υπηρετεί, ενώ προσφέρει και επιχειρήματα συνωμοσιολογικού τύπου στην κυβέρνηση.

Το ότι πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως εκ του θεσμικού του ρόλου είναι υποχρεωμένος είτε να σιωπά είτε να παρεμβαίνει «εντός των λελογισμένων», δεν αντιμετωπίζεται αδιάφορα από τους πολίτες. Οι οποίοι αναγνωρίζουν στον κ. Παπούλια τα ελαττώματα» του ρόλου του, ωστόσο θεωρούν ότι οι τραγικές εξελίξεις για τη χώρα και τον ελληνικό λαό απαιτούν άλλη λειτουργία και συμπεριφορά.
Press-time, Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 (Ο… αμέτοχος κύριος Παπούλιας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου