Σελίδες

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

S.O.S. Με το «Ιδιώτες» εννοούν τα ασφαλιστικά ταμεία

Πώς ήταν δυνατόν ιδιώτες να συμμετείχαν οικειοθελώς σε μια τεράστια ζημιά και να μην "διαμαρτύρονταν", ενεργοποιώντας το "game over" της χρεοκοπίας; Ο πρώτος ιδιώτης, ο οποίος δεν θα πληρωνόταν, θα "κατήγγειλε" αυτόν, ο οποίος δεν τον πλήρωνε και θα ενεργοποιούσε τα CDS της χρεοκοπίας της χώρας.

Τις ίδιες απορίες είχαμε όταν μάς εξηγούσαν τι είναι το "Selective Default" και ποια η διαφορά του με τη χρεοκοπία. Και πάλι εμείς δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι εννοούσαν. Πώς θα επιλέγαμε εμείς ως οφειλέτες ποιον ιδιώτη θα ξεπληρώναμε και ποιον όχι και πώς θα εξασφαλίζαμε τη συνεργασία εκείνου, ο οποίος θίγονταν, για να μην ενεργοποιήσει τον "συναγερμό" των CDS;

Η λύση βρέθηκε. Η Ελλάδα θα έκανε επιλεκτική χρεοκοπία εις βάρος του εαυτού της. Ο μόνος ιδιώτης, ο οποίος ενώ πραγματικά θα θιγόταν, εξαιτίας αυτής της πράξης του ελληνικού κράτους, δεν θα "διαμαρτυρόταν", θα ήταν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Γιατί το κράτος είναι ταυτόχρονα και ο διαχειριστής του.

Η Ελλάδα, δηλαδή, θα συνέχιζε να δανείζεται από τους τοκογλύφους, για να ξεπληρώνει τοκογλύφους, αλλά όχι τα δικά της ασφαλιστικά ταμεία. Τα δικά της ταμεία δεν θα έπαιρναν πλέον χρήμα. Θα έπαιρναν νέα ομόλογα με βάθος τριαντακονταετίας. Αυτοί θα ήταν οι ιδιώτες, οι οποίοι δεν θα διαμαρτύρονταν για την επιλεκτική και βέβαια αναγκαστική παύση πληρωμών της Ελλάδας. Όλοι οι υπόλοιποι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πληρώνονταν κανονικά. Τα 26 δις, δηλαδή, τα οποία δήθεν θα γλιτώσουμε, είναι εκείνα τα 26 δις, τα οποία θα "φεσώσει" το κράτος στα ελληνικά ταμεία, που κατέχουν τα ομόλογά του …Ακριβώς αυτά

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν πρόβλημα ρευστότητας, ρευστότητα την οποία αναζητούσαν διακαώς και που θα τη χάσουν οριστικά και αμετάκλητα εξαιτίας των προδοτικών χειρισμών. Τη ρευστότητα, την οποία περίμεναν διακαώς —μέχρι να λήξουν τα ομόλογα—, δεν θα τη δουν ποτέ.

Στο μέλλον οι συντάξεις μας δεν θα δίνονται από τις εισφορές των συνταξιούχων …Θα δίνονται από την ελεημοσύνη των τοκογλύφων, εφόσον σ' αυτούς θα προστρέχει το κράτος, αφού, εξαιτίας της δικής του επιλογής, "στέγνωσε" τα ταμεία. Εισφορές πολλών δεκαετιών, πολλών εκατομμυρίων Ελλήνων εργαζομένων.

Γιατί όμως είναι κίνδυνος γι' αυτούς τα ασφαλιστικά μας ταμεία και θέλουν αυτήν την απαλλαγή; Γιατί θέλουν να λεηλατήσουν τη χώρα. Να τη λεηλατήσουν γρήγορα και προπάντων φτηνά.

Οι Ευρωπαίοι, λοιπόν, αυτόν τον "ιδιώτη" δεν τον θέλουν στα πόδια τους και δεν τον θέλουν ειδικά με χρήματα στην "τσέπη" του. Γιατί; Γιατί μπορεί να μπει στο παιχνίδι των ιδιωτικοποιήσεων και να τους χαλάσει τα σχέδια. Να τους τα κάνει ακριβά. Μπορούν τα ασφαλιστικά ταμεία, ως ιδιώτες, να ανεβάσουν τον "πήχη" των αξιών στις ιδιωτικοποιήσεις. Με 26 δις, που θα έπρεπε να πληρωθούν από το κράτος ως ομολογιούχοι, και με άλλα 10 δις, που τους χρωστάει ήδη σε αναγνωρισμένες οφειλές, θα μπορούσαν να καθίσουν στο πρώτο "τραπέζι" στον χορό των ιδιωτικοποιήσεων …Θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ, την ΕΥΔΑΠ, την Αττική Οδό, τα εθνικά δίκτυα όλων των τύπων και όλων των ειδών …Ό,τι αποδίδει τεράστιο κέρδος έπ’ άπειρον, χωρίς καθόλου ρίσκο και υπό συνθήκες μονοπωλίου …Ό,τι, δηλαδή, θέλουν να δώσουν οι πονηροί Ευρωπαίοι σε ιδιώτες και θα συνέφερε την ελληνική κοινωνία να παραμείνει σε ελληνικά χέρια.

Με την επιλεκτική χρεοκοπία όλα αυτά απλά δεν υφίστανται. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποστραγγιστούν από κάθε ρευστότητα. Θα γίνουν απόλυτα εξαρτώμενα από το προδοτικό κράτος. Φυσικό είναι αυτό. Όταν περιμένεις από κάποιον να σε "σώσει", δεν μπορείς να είσαι απαιτητικός απέναντί του.

Αν τα ασφαλιστικά μας ταμεία πληρώνονταν με τα καινούργια κρατικά δάνεια για τα ομόλογά τους, θα είχαν μια μεγάλη ρευστότητα, η οποία θα ανακούφιζε τον λαό. Θα τον καθησύχαζε για το μέλλον του, εφόσον δεν θα είχε ανάγκη το κράτος για τις συντάξεις του. Θα του έδινε αυτοπεποίθηση. Θα έδινε όμως και στα ταμεία έναν υποχρεωτικό προσανατολισμό "επενδύσεων".
Αναγκαστικά τα ασφαλιστικά ταμεία θ' αναζητούσαν πιο δυναμικές και πιο αποδοτικές επενδύσεις και αργά η γρήγορα θα "στρέφονταν" προς τις αποκρατικοποιήσεις …Εκεί ακριβώς όπου δεν συνέφερε τη συμμορία της Ε.Ε..
Secret Real Truth, Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011 (Selective Default....)


Το γεγονός επαληθεύεται και από την καθημερινή όπου αναφέρεται ότι οι τράπεζες θα καταγράψουν απώλειες 21%, εφόσον δεχθούν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» και τα ασφαλιστικά ταμεία θα επιλέξουν την ανταλλαγή (swap) των ομολόγων που κατέχουν στην ονομαστική τους αξία με άλλα μακροπρόθεσμα. Αρα δεν θα έχουν πρόβλημα. (Αυθαίρετο συμπέρασμα - πως γίνεται οι τράπεζες να έχουν απώλειες και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία; Η έλλειψη ρευστότητας δεν αποτελεί πρόβλημα;) Και αν λάβουμε υπόψη ότι οι τράπεζες έχουν επιδοτηθεί και θα ξαναεπιδοτηθούν με εκατοντάδες δις, τότε αυτός που πραγματικά θα έχει πρόβλημα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία.
Καθημερινή, Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011 (Τι σημαίνει στην πράξη η συμφωνία της Συνόδου)

Όμοια η Die Welt αναφέρεται στη συμμετοχή των ιδιωτών και κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων και τραπεζών, στο νέο πακέτο για την Ελλάδα, θεωρώντας επιτυχία της Μέρκελ που κατάφερε την εμπλοκή τους.
TVXS, Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011 (Επιτυχία της Μέρκελ αναφορικά με τη συμμετοχή ιδιωτών βλέπει το Spiegel)

Και η διαδικασία των swap θα γίνει γρήγορα και άμεσα (εντός Αυγούστου) «ώστε να προχωρήσουμε στην ανταλλαγή και να αποδεσμεύσουμε το ελληνικό Δημόσιο από αυτόν τον βραχνά» όπως δήλωσε και ο Φ. Σαχινίδης.
Το μόνο που δεν είπε είναι ότι θα δεσμεύσουνε τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός αν δεν τα θεωρεί Ελληνικό Δημόσιο και δεν πειράζει που θα έχουν πλέον αυτά το βραχνά.
TVXS, Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011 (Εντός Αυγούστου η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου