Σελίδες

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Μανιάτης: «Έχουμε πετρέλαιο για να κολυμπάμε χρόνιαααα.... και θα δώσουμε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων που κρατούσαμε κλειστό για 20-30 χρόναι»

Έχουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το ένα άκρο της χώρας μέχρι το άλλο. Έχουμε χρυσό, ουράνιο και πανάκριβα πολύτιμα μέταλλα παντού στην Ελλάδα. Σε πόση ποσότητα; Η απάντηση ποικίλλει και κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος για το τι θα βρει, όταν αρχίσει η εκμετάλλευση. Εκείνοι που θα αναλάβουν τις έρευνες και την εκμετάλλευση έχουν κάθε λόγο και κάθε συμφέρον να παρουσιάσουν τις ποσότητες μικρότερες και όχι καλής ποιότητας. Για να μην πληρώσουν μεγάλα μερίδια στον συνδικαιούχο. Δηλαδή, την Ελλάδα.

Ακριβώς γι' αυτό κάποτε μας έλεγαν ότι είμαστε γραφικοί που υποστηρίζουμε ότι έχουμε τέτοιον ορυκτό πλούτο.

Πριν από χρόνια εμείς και πέντε με έξι ακόμα γραφικοί, μακριά από μεγάλα κανάλια και μεγάλα ΜΜΕ, μιλούσαμε γι' αυτά και αντιμετωπίζαμε τη χλεύη των Πρετεντεροτσιμοχατζιτάδε της ΜΕΓΚΑΛΗΣ δημοσιογραφίας.

Πριν από πολλά χρόνια γνωρίσαμε τον σημερινό υφυπουργό αρμόδιο γι' αυτά τα θέματα, Γιάννη Μανιάτη και τον κάναμε εξώφυλλο γι' άλλα ζητήματα. Δεν φανταζόμασταν ότι θα γίνει υφυπουργός για τέτοια θέματα. Λίγο καιρό πριν γίνει, τον ρωτήσαμε γι' αυτό το θέμα και περιμέναμε απάντηση συντονισμένη με την ΜΕΓΚΑΛΗ δημοσιογραφία, δηλαδή ότι είναι παραμύθια τα περί ορυκτού πλούτου. Έστω από αδυναμία, δηλαδή από έλλειψη κάθε προοπτικής εκμετάλλευσης. Προς μεγάλη μας έκπληξη ακούσαμε τον κ. Μανιάτη να λέει ότι «όλα τα σοβαρά στοιχεία που υπάρχουν και είναι σοβαρά δείχνουν ότι η χώρα έχει ορυκτό πλούτο» κ.λπ. κ.λπ. Έκτοτε μιλήσαμε πολλές φορές μαζί του και πάντα τόνιζε ότι θα προωθηθεί άμεσα αυτή η προοπτική.

Αυτό συμβαίνει σήμερα και θαρραλέα μας είπε ότι πριν από τις εκλογές θα τελειώσει ο διαγωνισμός με τις εταιρείες κολοσσούς που υπέβαλαν προσφορές. Ποιες είναι οι εταιρείες αυτές; Είναι οι οκτώ με τη μεγαλύτερη εμπειρία και δυνατότητα. Μεταξύ αυτών οι δύο νορβηγικές, που τώρα έχουν αναλάβει τα «οικόπεδα» της Κύπρου και του Λιβάνου, και έξι κοινοπραξίες αμερικανικές, βρετανικές και γαλλικές. Ας δούμε, λοιπόν, ειδικότερα και αναλυτικότερα, τις απαντήσεις που έδωσε και για το ΡΑΔΙΟ 9 (Μπ. Παπαναγιώτου) την περασμένη Τετάρτη:

-Είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα ανοίξουν οι προσφορές για τις εταιρείες, οι οποίες θα διερευνήσουν την ύπαρξη φυσικού αερίου στο Ιόνιο και στην Κρήτη;

-Πολύ κοντά αλλά ακόμη, δυστυχώς, δεν μπορώ να σας πω τίποτε, γιατί η Επιτροπή είναι σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο. Κοιτά τα στοιχειώδη και φτιάχνει ένα πρόγραμμα για ν' αρχίσει να επεξεργάζεται τις επιμέρους παραμέτρους. Ελπίζω ότι σε περίπου δέκα με δεκαπέντε μέρες από σήμερα θα μπορέσει η Επιτροπή να μου δώσει τουλάχιστον μια γενική εικόνα, να δούμε πού βρισκόμαστε.

-Η κατακύρωση θα γίνει σίγουρα πριν από τις εκλογές;

-Εμείς έχουμε δεσμευτεί και πρέπει να το κάνουμε, να γίνει μέσα σ' ένα μήνα, ει δυνατόν. Αρχές Απρίλη, ή έστω μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

-Άρα, ούτως ή άλλως πριν από τις εκλογές...

-Ναι. Και αυτό, να ξέρετε, θα γίνει πάντα σε συνεννόηση με τα κόμματα, θα ενημερώσουμε τη Βουλή. Όταν θα έχω στα χέρια μου κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, θα ζητήσω να ενημερώσω τη Βουλή. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με απόλυτη διαφάνεια και πάντα προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.

-Λόγω της σημασίας και του μεγέθους του θέματος, αυτό θα επικυρωθεί από τη Βουλή ή απλώς θα ενημερωθεί η Βουλή;

-Η συγκεκριμένη σύμβαση, επειδή δεν συνιστά μια σύμβαση στην οποία το ελληνικό Δημόσιο θα βάλει χρήματα –όλα τα βάζει ο ιδιώτης– τυπικά δεν απαιτείται να επικυρωθεί, να πάρει τη μορφή νόμου, δηλαδή. Ωστόσο, θα φροντίσουμε, σε συνεννόηση με ολόκληρη την κυβέρνηση ασφαλώς, τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και τη Βουλή να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και πληροφόρηση στο συγκεκριμένο θέμα. Τώρα, αν οι νομικοί μάς πουν να το επικυρώσουμε, ακόμη καλύτερα.

-Τώρα βέβαια, κ. υπουργέ, αντιλαμβάνεστε ότι ναι μεν στην παρούσα φάση το ελληνικό Δημόσιο δεν βάζει χρήματα από την τσέπη του, να το πούμε έτσι, αλλά το επίδικο αντικείμενο –η μελέτη, τα συμπεράσματα και οι έρευνες που θα κάνουν οι συγκεκριμένες εταιρίες– μεταφράζονται σε πάρα πολλά χρήματα στη συνέχεια.

-Σε πολλά δισεκατομμύρια.

-Σε πολλά δισ., ένα μεγάλο μέρος των οποίων προφανώς αφορά και το ελληνικό Δημόσιο. Άρα, βάζει λεφτά το Δημόσιο.

-Αυτό το οποίο συζητούμε τώρα είναι μια παγκόσμια πρακτική, σε όλες τις χώρες του κόσμου...

-Μισό λεπτό. Εγώ δεν λέω για τη διαδικασία η οποία ακολουθείται, εννοώ τη διαδικασία η οποία πρέπει να επικυρωθεί ενδεχομένως και από τη Βουλή.

-Μακάρι να γίνει. Εγώ, προσωπικά, να σας πω την αλήθεια, θα επιθυμούσα να επικυρωθεί. Για να γίνουν όλα με πλήρη διαφάνεια. Και θα το επιδιώξω. Απλώς, τυπικά, οι νομικοί μού λένε ότι αυτό δεν προβλέπεται. Θα το δούμε. Νομίζω όμως ότι δεν είναι ένα ζήτημα που μπορούμε να το συζητήσουμε τώρα. Ας προχωρήσει με το καλό, να φτάσουμε σ' ένα αποτέλεσμα, να δούμε πώς θα χειριστούμε την όλη κατάσταση. Αμέσως μετά θα ενημερωθεί το υπουργικό συμβούλιο και όλα τα κόμματα...

-Τώρα, κ. Μανιάτη, αν μου επιτρέπετε μόνο μια φράση...

-Παρακαλώ.

-Να πω το εξής: Το σπουδαίο αυτής της διαδικασίας είναι ασφαλώς ότι ήρθαν με προσφορά οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου και αυτό είναι ένα σπουδαίο μήνυμα και εντός Ελλάδας και κυρίως εκτός Ελλάδας, αναφορικά με την επενδυτική ελκυστικότητά μας. Και το δεύτερο σημαντικό είναι ότι, όταν με το καλό υπογράψουμε, εκτελεστεί το έργο και παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο το αποτέλεσμα των ερευνών –που θα γίνει αυτό μέσα στο φθινόπωρο του '12 σε λίγους μήνες δηλαδή– θα είναι η πρώτη φορά που θα ξέρουμε πραγματικά, με τεκμηρίωση και επιστημονική ακρίβεια...

-Το τι διαθέτουμε.

-Ναι. Τα αποθέματα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Υπάρχουν κάποιες σοβαρές ενδείξεις για το τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτές τις έρευνες, για τι ποσότητες μιλάμε;

-Ναι, αλλά δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσω να σας πω. Τα στοιχεία πάντως που έχουμε αυτήν τη στιγμή στη διάθεσή μας από τις προηγούμενες έρευνες, δηλαδή το υφιστάμενο Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων, θα τα δώσουμε στη δημοσιότητα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως έχει κάνει η Νορβηγία και η Ιταλία. Θα πάψει, δηλαδή, να αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό και κακώς ήταν μέχρι τώρα...

-Γιατί ήταν, κ. Μανιάτη, μέχρι τώρα; Υπάρχει κάποια εξήγηση γι' αυτό;

-Όταν άρχισα να ρωτώ, διαπίστωσα ότι υπήρχε μια λογική. Το κάνουν κάποιες χώρες. Δεν μπορώ να πω ότι είναι καινοφανές και το εφάρμοζε μόνο η Ελλάδα τα τελευταία 20-30 χρόνια. Κάποιες χώρες κρατούν τα αρχεία τους κλεισμένα και τα δίνουν ανάλογα με τους διαγωνισμούς που βγάζουν στον αέρα. Άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Ιταλία και άλλες, ακολουθούν την ακριβώς αντίθετη πολιτική. Τα δίνουν όλα στη δημοσιότητα, υπό κάποιους περιορισμούς και όρους πάντα, έτσι ώστε και η επιστημονική κοινότητα και οι ιδιωτικές εταιρείες να γνωρίζουν τις πληροφορίες, ώστε η χώρα να είναι ελκυστική σε όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές. Όσο περισσότεροι ξέρουν αυτές τις πληροφορίες, τόσο περισσότεροι θα ενδιαφερθούν, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο ανταγωνισμός, άρα τόσο περισσότερα θα είναι τα αναμενόμενα οφέλη για το κράτος. Εμείς, λοιπόν, θα ανατρέψουμε απολύτως την πολιτική των προηγούμενων δεκαετιών και στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα τα δώσουμε όλα στη δημοσιότητα.

-Επειδή, κ. Μανιάτη, αντιλαμβάνεστε ότι, ειδικά μέσα στις συνθήκες τις οποίες ζούμε και έτσι όπως προδιαγράφεται το ορατό μέλλον, αυτή μπορεί να είναι μια ανακούφιση μεγάλη, εφόσον πράγματι αποδειχθεί ότι είναι πλούσια τα κοιτάσματα αυτά, και με την κατάλληλη αξιοποίηση θα τονωθεί πάρα πολύ η ελληνική οικονομία. Να διευκρινίσουμε όμως στον κόσμο ότι ο διαγωνισμός αυτός δεν αφορά στην εκμετάλλευση, αλλά στις έρευνες. Στη συνέχεια, τα στοιχεία από αυτές τις έρευνες θα πωληθούν σε κάποιες εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν την εκμετάλλευση.

-Έχουμε όμως και άλλο διαγωνισμό στον αέρα, ο οποίος αφορά σε γεώτρηση, εκμετάλλευση, παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αναφέρομαι στον διαγωνισμό που προκηρύξαμε στις 2 Ιανουαρίου. Είναι τα τρία οικόπεδα, το οικόπεδο του Πατραϊκού, των Ιωαννίνων και το οικόπεδο του Κατακόλου.

-Για τα οποία υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία...

-Ναι. Εκεί έχουμε αποτελέσματα και τα έχω δώσει στη δημοσιότητα. Να σας πω ότι από τον Πατραϊκό αναμένουμε περίπου 200 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο. Σε χρήματα θα μπορούσε κανείς να πει ότι, σ' ένα βάθος πολλών ετών, 20-30 ετών, με μια σταθερή τιμή πετρελαίου γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι, μπορεί να υπάρξει συνολική απόληψη κοιτασμάτων της τάξης των 20 δισ. δολαρίων, όπου –αν αφαιρεθούν οι επενδύσεις και τα λειτουργικά κόστη– το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει από το συγκεκριμένο κοίτασμα περίπου 6 με 8 δισ. δολάρια.

-Στην εικοσαετία.

-Στην εικοσαετία. Σας μιλώ με μια επιφύλαξη, διότι όλα αυτά τα στοιχεία που μου δίνουν οι ειδικοί θα πρέπει πάντα να τα βλέπουμε με μια επιφύλαξη. Μέχρι να μπει το γεωτρύπανο και να προσδιοριστεί με ακρίβεια το κάθε κοίτασμα, όλα είναι απλώς εκτιμήσεις. Το άλλο κοίτασμα, στα Ιωάννινα, το οποίο αφορά σε φυσικό αέριο, μου το δίνουν ως ισοδύναμο 50 έως 80 εκατ. βαρελιών πετρέλαιο, άρα και αντίστοιχα έσοδα για το Δημόσιο. Τέλος, το τρίτο κοίτασμα στο Κατάκολο είναι μικρό, γύρω στα 3 με 4 εκατ. βαρέλια, αλλά είναι αρκετοί εκείνοι που πιστεύουν και μ' έχουν ενημερώσει ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 10 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο.

-Έχει εκδηλωθεί συγκεκριμένο ενδιαφέρον για την άντληση στον Πατραϊκό;

-Θα σας απαντήσω λίγο διπλωματικά, γιατί ορισμένα θέματα αντιλαμβάνεστε πως άπτονται της επιχειρηματικής εχεμύθειας και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, για να διαφυλάξουμε την όλη διαδικασία. Αυτό που μπορώ να σας πω, σε γενικούς όρους αλλά να είναι απολύτως ακριβές, είναι ότι για τα τρία αυτά οικόπεδα που συζητούμε εκτιμούμε πως θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον και από μεγάλες και από μεσαίου μεγέθους εταιρείες διεθνούς επιπέδου. Αυτό ξέρουμε σήμερα από την πλευρά της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της λήψης πληροφοριών. Από το σημείο βέβαια αυτό, μέχρι να καταθέσουν στις 2 Ιουλίου δεσμευτικές προσφορές, έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας.

-Προφανώς. Τώρα, κ. Μανιάτη, επειδή βλέποντας κανείς τις εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις έρευνες, οι οποίες θα γίνουν στο Ιόνιο και στην Κρήτη, μεταξύ αυτών υπάρχουν και πολύ μεγάλες. Να υποθέσει κάποιος ότι και οι πιέσεις που ασκούνται παρασκηνιακά, επειδή παραπέμπουν σε μεγάλα κράτη, σε μεγάλα κονσόρτσιουμ, σε μεγάλα συμφέροντα κ.λπ., ότι υπάρχουν και σε αυτό το επίπεδο;

-Καμία πίεση. Απολύτως καμία. Σας διαβεβαιώνω κατηγορηματικά γι' αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου