Σελίδες

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Όπου υπάρχει ανάγκη για ασυλία, υπάρχει και έγκλημα. Το Πράσινο Κλιματικό Ταμείο (ΠΚΤ) ζητά να καλύπτεται από μια ασυλία τύπου Ηνωμένων Εθνών.


Όταν ζητάς ασυλία εκ των προτέρων, ήδη γνωρίζεις ότι κάποιος πρόκειται να να πάει φυλακή για κάτι που έγινε.

Το Πράσινο Κλιματικό Ταμείο (ΠΚΤ), που αναμένεται να διακινεί μέχρι και 100 δις δολλάρια ετησίως με σκοπό τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, ζητά να καλύπτεται από μια ασυλία τύπου Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα προστατεύει τις δραστηριότητές του έναντι οποιασδήποτε νομικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων και διώξεων του αστικού και ποινικού δικαίου, στις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ανήκει στα Ηνωμένα Έθνη.

Το Ταμείο ιδρύθηκε το Δεκέμβριο στη διάρκεια μιας κλιματικής συνόδου των Η.Ε. στη Ν. Αφρική, και διοικείται από ένα συμβούλιο 24 εθνών.Θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του τον προσεχή Νοέμβριο, αφού πρώτα οριστεί η γραμματεία του και βρεθεί η μόνιμη έδρα του.

Προηγουμένως όμως, οι 194 χώρες που δημιούργησαν το Ταμείο, και οι οποίες ανήκουν στα Ην. Έθνη και στη Συνθήκη-Πλαίσιο των Ην. Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), ζητούν την ασυλία του Ταμείου έναντι νομικών αμφισβητήσεων και αγωγών, καθώς και έναντι οποιουδήποτε εξωτερικού ελέγχου, με τον ίδιο τρόπο που προστατεύονται τα ίδια τα Ην. Έθνη απέναντι στις αποφάσεις της κυβέρνησης ή του δικαστικού συστήματος ενός κράτους.

Παρά την ονομασία της, η Συνθήκη UNFCCC δεν αποτελεί όργανο των Ην. Εθνών, και επομένως, δεν έχει δικαίωμα ασυλίας για κανένα από τα σώματα που υπόκεινται σε αυτήν, όπως ορίζει σχετική απόφαση του Γραφείου Νομικών Υποθέσεων των Ην. Εθνών του 2006.

Μετάφραση/Περίληψη Εύη Στοΐδου
Watts Up With That, Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012 (Where there’s a need for immunity, there’s a crime – Green climate fund looking to UN for diplomatic immunity protection from lawsuits.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου