Από 32 δισ. ευρώ έως 67 δισ. ευρώ εκτιμάται το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας κατά την περίοδο 2015 - 2020, ήτοι μετά το τέλος της δεύτερης δανειακής σύμβασης, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας και η οποία επί της ουσίας καλλιεργεί το έδαφος για την ανάγκη και νέου, τρίτου πακέτου διάσωσης.
«Αντί το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 117% του ΑΕΠ έως το 2020, σύμφωνα με το στόχο της νέας δανειακής σύμβασης, δεν αποκλείεται να σκαρφαλώσει στο 146% του ΑΕΠ στα τέλη της δεκαετίας», αναφέρει το ΔΝΤ.
Όπως αναφέρει το ταμείο, το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας καλούνται να το καλύψουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Στη νέα αυτή έκθεση του ταμείου, παρουσιάζεται ένα εναλλακτικό σενάριο για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, το οποίο φέρεται να βασίζεται σε μια πιθανή καθυστέρηση - κατά 3 έτη - όσον αφορά στην ολοκλήρωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο δημοσιονομικό σκέλος, αλλά και στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποίησεων.
Το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας θα προκύψει παρά τα δύο πακέτα διάσωσης της χώρας και παρά την ιστορική αναδιάρθρωση του χρέους.
Στη νέα έκθεση του ταμείου, διατυπώνονται εκ νέου σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να τηρήσει κατά γράμμα το πρόγραμμά της.
«Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ότι έχει εκτιμηθεί, ώστε η Ελλάδα να να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα», εκτιμά το ταμείο.
«Οι προοπτικές για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι αβέβαιες», αναφέρει το ΔΝΤ.
Στη νέα αυτή έκθεση, υπό ένα δυσμενές σενάριο, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ ενδέχεται να ξεπεράσει το 171% το 2014, έναντι των εκτιμήσεων για διαμόρφωσή του πέριξ των επιπέδων του 160%.
Banking news, Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012 (Νέα έκθεση κόλαφος του ΔΝΤ για την Ελλάδα - Βλέπει χρηματοδοτικό κενό έως 67 δισ. ευρώ την περίοδο 2015 -2020, το οποίο καλούνται να επωμιστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - Αβέβαιες οι προοπτικές για την επιστροφή στις αγορές)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου