Σελίδες

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Hellas Power και Εnerga εισέπραξαν από 200.000 καταναλωτές δημοτικά τέλη και χαράτσια και τα έστειλαν στην Ελβετία

Σύμφωνα με την Αρχή, οι εταιρείες Hellas Power και Εnerga εισέπραξαν από 200.000 καταναλωτές δημοτικά τέλη και χαράτσια και αντί να τα αποδώσουν στο κράτος, τα έστειλαν με εμβάσματα στην Ελβετία.

Με την ιδιότητα των υπόπτων για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, σε συνδυασμό με τον νόμο «περί καταχραστών του Δημοσίου», που επισύρει ποινές μέχρι ισόβια κάθειρξη, αναμένεται να κληθούν το επόμενο διάστημα οι εκπρόσωποι των εταιρειών Hellas Power και Energa, για να δώσουν εξηγήσεις στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, που διενεργεί δικαστική έρευνα για τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και συγκεκριμένα για ποσά εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φέρονται ότι δεν απέδωσαν οι δύο εταιρείες στον κρατικό φορέα (ΔΕΣΜΗΕ), που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους, μέσω των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ως ύποπτοι για αδικήματα επίσης κακουργηματικής μορφής, με την ίδια επιβαρυντική περίσταση, αναμένεται να κληθούν από την εισαγγελέα και τα μέλη του ΔΕΣΜΗΕ, που φέρονται ότι δεν έκαναν τις νόμιμες ενέργειες προς τις δύο εταιρείες, με αποτέλεσμα να χάσει το Δημόσιο χρήματα.

Καταπέλτης είναι τα δύο απανωτά πορίσματα του επικεφαλής της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, Παναγιώτη Νικολούδη, που διενήργησε έρευνα, μετά τις πληροφορίες ότι οι εκπρόσωποι των δύο ελληνικών εταιρειών προσπαθούσαν να πουλήσουν, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, τις μετοχές των εταιρειών τους σε ένα ρωσοαραβικό fund, μέσω offshore εταιρειών.

Στο πρώτο πόρισμά του, ο πρόεδρος της Αρχής εντοπίζει σοβαρά αδικήματα σε βάρος των εμπλεκομένων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει των οποίων κινητοποιήθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, αναθέτοντας τη δικαστική έρευνα στην κ. Παπανδρέου. Ο κ. Νικολούδης κάνει λόγο για απιστία στην υπηρεσία, σχετικά με τις ενέργειες και παραλείψεις των μελών του ΔΣ του ΔΕΣΜΗΕ, που «χωρίς νόμιμους λόγους επέτρεψαν στις δύο εταιρείες να μην πληρώσουν για σημαντική ποσότητα ρεύματος, ενώ, σύμφωνα με τον κανονισμό, έπρεπε να πληρώνουν κάθε μήνα», όπως αναφέρει.
Παράλληλα, στο πόρισμά του ο πρόεδρος της Αρχής αποδίδει ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη, στους επιχειρηματίες Βασίλη Μηλιώνη της εταιρείας Energa και Αριστείδη Φλώρου της εταιρείας Hellas Power, οι οποίοι εισέπραξαν την αξία του ρεύματος από τους καταναλωτές και δεν απέδωσαν μέχρι τώρα στον ΔΕΣΜΗΕ ποσά 130 εκατ. ευρώ.

Στο πόρισμα της Αρχής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τον περασμένο Δεκέμβριο «διαπιστώθηκαν εντονότατες και συχνότατες διαρροές προς την Ελβετία χρημάτων των εκπροσώπων των δύο εταιρειών, με αντίστοιχα εμβάσματα, συνολικής αξίας 42 εκατομμυρίων και 47 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα».

Με συντονισμένες κινήσεις της Αρχής και του ΣΔΟΕ δεσμεύτηκαν 27 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς των δύο επιχειρηματιών σε ελληνικές τράπεζες, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Στο δεύτερο πόρισμα της αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, το οποίο επίσης διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, αναφέρεται ότι δύο εταιρείες, ενώ εισέπραξαν από τους πελάτες τους, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τα τέλη υπερ των δήμων και τα τέλη ακίνητης περιουσίας (υπολογίζονται σε 100 εκατ. ευρώ), δεν απέδωσαν αυτά τα χρήματα, όπως όφειλαν, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο.

Σε σχέση με τα παραπάνω, στο δεύτερο πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής ξεπλύματος, εντοπίζεται το αδίκημα της υπεξαίρεσης χρημάτων του Δημοσίου, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινές ακόμη και ισοβίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η κλήτευση μαρτύρων από την εισαγγελέα που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση, ενώ θα ακολουθήσει η κλήση των υπόπτων.

Ανακριβή, ανυπόστατα και ενδεχομένως κακόβουλα χαρακτηρίζει ο κ. Βασίλης Μηλιώνης δημοσιεύματα που αφορούν παρατυπίες ή ύποπτες ενέργειες της εταιρείας Hellas Power. Οπως διευκρινίζει, η παρουσία του ως διαχειριστή, μέλους Διοικητικού Συμβουλίου και ιδιοκτήτη της εταιρείας έληξε τη 13η Νοεμβρίου του 2011.

Τονίζει με νόημα ότι μέχρι την αποχώρησή του τα χρηματικά διαθέσιμα της εταιρείας ήταν πάντοτε κατατεθειμένα σε ελληνικές τράπεζες στην Ελλάδα και πως ό,τι κι αν συνέβη μετά την αποχώρησή του δεν τον αφορά.

Την ίδια ώρα με αποκαλύψεις σχετικά με το ποιοι διοικούν πραγματικά τις εταιρείες Hellas Power και Energa απειλούν οι εμπορικοί συνεργάτες της εταιρείας Hellas Power, εάν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα της καταβολής δεδουλευμένων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τους συνεργάτες της εταιρείας, οι οποίοι τους τελευταίους 13 μήνες έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 100.000 πωλήσεις συμβολαίων σύμβασης με την Hellas Power «παίρνοντάς τους» από τη ΔΕΗ.

Σε ανακοίνωσή τους απειλούν με αποκαλύψεις «προσώπων και καταστάσεων που περιήλθαν στην αντίληψή μας το τελευταίο χρονικό διάστημα» και ζητούν από την ελληνική πολιτεία να διασφαλίσει τα συμφέροντά τους, των λοιπών συνεργατών και των καταναλωτών. Ως ύποπτος για ηθική αυτουργία θα κληθεί από τον εισαγγελέα ο πρώην πρόεδρος της Hellas Power.
Dailynews24, Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012 (Συμβαίνουν στην Ελλάδα...) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου