Σελίδες

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

EIU: «Η ευρωζώνη είναι έτοιμη τώρα να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεωκοπία»


Ο πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα σε Έλληνες και Γερμανούς και αξιωματούχους καλά κρατεί και όλοι αναρωτιούνται εάν αυτό είναι ένα σημάδι μια οριστικής ρήξης μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης. Ο οικονομολόγος Martin Koehring από τον οργανισμό EIU (Economist Intelligence Unit)  προσπάθησε να αναλύσει το γεγονός:
 
«Οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν σκληρύνει σημαντικά τη θέση τους απέναντι στην Ελλάδα και με την χρεωκοπία της χώρας και της επαπειλούμενης έξοδό της από το ευρώ να συζητείται τώρα ως ένα σοβαρό ενδεχόμενο για την οριστική επίλυση του προβλήματος .

Υπάρχουν δύο εξηγήσεις για αυτό:

Πρώτον ότι η ρητορική αυτή για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχει την έννοια της διασφάλισης ότι οι Έλληνες ηγέτες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να νομίζουν ότι θα έχουν επ΄ άπειρον  στη διάθεσή τους βοήθεια από την ευρωζώνη.

Δεύτερον ότι υπάρχει σήμερα περισσότερο από ποτέ η πεποίθηση ανάμεσα στις κυβερνήσεις της ΕΕ ότι μια ελληνική χρεωκοπία μέσα στο ευρώ αλλά και μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα και να απορροφηθεί μέσα στους κόλπους της ευρωζώνης χωρίς αυτή να μεταδοθεί στις υπόλοιπες χώρες.
Defencenet, Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012 (EIU: «Η ευρωζώνη είναι έτοιμη τώρα να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεωκοπία») 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου