Σελίδες

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Εποχή των παγετώνων: πίσω στον 18ο αιώνα

Νέα εποχή των παγετώνων αντί της παγκόσμιας υπερθέρμανσης,-  τέτοια πρόγνωση έκανε ο επιστήμονας από το ρωσικό Αστεροσκοπείο του Χαμπιμπούλο Αμπντουσαμάτοφ (Habibullo Abdusamatov). Ο Αμπντουσαμάτοφ είναι πεπεισμένος ότι τη Γη δεν την περιμένει ζέστη στο εγγύς μέλλον, αλλά ένα πρωτόγνωρο ψύχος.

Παγωμένοι ποταμοί Τάμεσης,  Σηκουάνας και  Ρήνος. Σκεπασμένες από χιόνια πάχους 1 μέτρου απέραντες περιοχές της Ρωσίας. Σε τέτοιες ακριβώς εικόνες, κατά τη γνώμη του Αμπντουσαμάτοφ, θα πρέπει να ετοιμάζεται η ανθρωπότητα. Η κατάσταση στα μέσα του 21ου αιώνα, κατά τη γνώμη του επιστήμονα   θα μοιάζει με την περίοδο, που επικρατούσε από το 1645 έως το 1715. Τότε, λόγω του φοβερού παγετού, της πείνας και της μετανάστευσης, ο πληθυσμός των βορείων χωρών είχε μειωθεί αισθητά.

Οι προβλέψεις του Αμπντουσαμάτοφ βασίζονται στις  δικές του παρακολουθήσεις της ηλιακής δραστηριότητας. Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν συνήθως  τους 200χρονους και μικρότερους – 11χρονους κύκλους ζωής του Ηλίου. Σήμερα, δε, σύμφωνα με τα δεδομένα του Αμπντουσαμάτοφ, παρατηρείται η μείωση της δραστηριότητας στο πλαίσιο της νέας 200χρονης περιόδου. Η Γη αντίστοιχα παίρνει λιγότερη ενέργεια και εκπέμπει περισσότερη στο Διάστημα. Προς το παρόν η ατμόσφαιρα θερμαίνεται από τη θερμότητα που συσσωρεύτηκε από το Παγκόσμιο Ωκεανό, αλλά αρχίζοντας από το 2014 κιόλας η ανθρωπότητα, κατά τη γνώμη του επιστήμονα, θα αισθανθεί τη μείωση της θερμοκρασίας. Η ψύχρανση δε,  θα φτάσει στην αποκορύφωσή της το 2055, με περιθώρια λάθους συν πλην 11 χρόνια.

Τι θα γίνει, λοιπόν, με τη θεωρία της παγκόσμιας υπερθέρμανσης; Τα επιχειρήματα των υποστηρικτών αυτής της θεωρίας είναι ανυπόστατα,- θεωρεί ο Αμπντουσαμάτοφ.

Εν τω μεταξύ, οι εικασίες του ίδιου του διδάκτορα φυσικών και μαθηματικών επιστημών Αμπντουσαμάτοφ  δεν υποστηρίζονται από τους συναδέλφους του. Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τη θεωρία του επιφυλακτικά,- είπε στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" ο υποδιευθυντής του Αστρονομικού Παρατηρητήριου του Πούλκοβο Γιούρι Ναγκοβίτσιν.

-«Είναι ένα από τα πιό δύσκολα καθήκοντα της επιστήμης. Ο επεξεργαστής της εν λόγω θεωρίας είναι άνθρωπος που  νωρίτερα δεν ασχολόταν ποτέ με το κλίμα.  Θα ήθελα να τονίσω ότι η θεωρία του Αμπντουσαμάτοφ κατ 'ουδένα τρόπο δεν είναι η επίσημη θέση του Αστεροσκοπείου του Πούλκοβο»,- σημείωσε ο Γιούτρι Ναγκοβίτσιν.

Η πρόγνωση των κλιματικών αλλαγών είναι πολύπλοκο καθήκον. Οι προβλέψεις αυτές συχνά δεν δικαιώνονται, πολύ περισσότερο, που βασίζονται σε  ακόμη λιγότερα μελετημένο φαινόμενο – στην ηλιακή δραστηριότητα,- τόνισε ο ειδικός στα ζητήματ6α της κλιματολογίας του ρωσικού Ινστιτούτου Γεωγραφίας Γιούρι Σμάκιν.

-«Στην πραγματικότητα κανένας δεν ξέρει την απάντηση. Μέχρι τώρα δεν παρατηρούμε οποιεσδήποτε ενδείξεις της ψύξης – συντελείται η διαδικασία της υπερθέρμανσης, μάλιστα αρκετά σταθερή. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη συμπεριφορά του Ήλιου. Να, ένα ενδιαφέρον γεγονός: κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων ήταν γνωστός ο  εντεκάχρονος κύκλος της ηλιακής δραστηριότητας. Το 2007 ήταν  έτος  ελάχιστης ηλιακής δραστηριότητας,  και από τότε  θα έπρεπε  να αρχίσει να αυξάνεται στο πλαίσιο του επόμενου εντεκάχρονου κύκλου, αλλά ο κύκλος αυτός δεν ακολούθησε. Γιατί; - Κανείς δεν γνωρίζει»,-παρατήρησε ο Γιούρι Σμάκιν.

Εξάλλου, ο Αμπντουσαμάτοφ έχει έτοιμη την απάντηση στις αντιρρήσεις των συναδέλφων του: όλες οι μεγαλοφυείς θεωρίες στην αρχή απορρίπτονταν από την επιστημονική κοινότητα και βεβαιώνει ότι η ιδέα του βρίσκει όλο και περισσότερους οπαδούς στον κόσμο.
Η Φωνή της Ρωσίας, Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012 (Εποχή των παγετώνων: πίσω στον 18ο αιώνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου