Σελίδες

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Η βέβηλη ανάπτυξη της Κωνσταντινούπολης (Οι Τούρκοι ξαναγκρεμίζουν τα βυζαντινά τείχη)

Αντιδράσεις στους κύκλους των Τούρκων ακαδημαϊκών προκάλεσε το γκρέμισμα βυζαντινών τειχών στην προστατευόμενη περιοχή Sultanahmet, προκειμένου να κατασκευαστεί ξενοδοχείο. Σύμφωνα με τη Ηurriyet, η συγκεκριμένη περιοχή είναι γεμάτη με αρχαιολογικά ευρήματα και αρχαιολογικούς χώρους.

Εμπειρογνώμονες από το Μουσείο Αρχαιολογίας της Κωνσταντινούπολης συνέταξαν έκθεση καταγγέλλοντας ότι τα βυζαντινά τείχη δεν υπέστησαν απλώς ζημιές αλλά καταστράφηκαν ολοσχερώς. Παρά τις καταγγελίες όμως, και παρότι ο νόμος δεν επιτρέπει την κατεδάφιση των τειχών, η κατασκευή του ξενοδοχείου συνεχίζεται. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση από το ίδρυμα για την προστασία των ιστορικών αντικειμένων, η κατασκευή θα έπρεπε να είχε σταματήσει αμέσως.

«Πώς μπορούν να το κάνουν αυτό στην παλιά συνοικία της Κωνσταντινούπολης; Υπάρχει ένας νόμος, αλλά μόνο στα χαρτιά. Κανείς δεν ελέγχει τι συμβαίνει. Ακόμα κι αν η δημοτική αρχή αποφασίσει να κατεδαφίσει το ξενοδοχείο, η απόφαση αυτή δεν θα φέρει τα τείχη του Βυζαντίου πίσω»", είπε ο Νετζμί Καρούλ, Πρόεδρος του ιδρύματος Αρχαιολογίας.

Οι μπουλντόζες γκρέμισαν ανενόχλητες τα τείχη, παρότι η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη και τα Οθωμανικά ερείπια  βρίσκονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που  στο βωμό της ανάπτυξης, γκρεμίζονται χωρίς κανένα σεβασμό  αρχαία μνημεία στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο συνέβη και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του ξενοδοχείου Eresin, παρόλο που το οικοδόμημα έχει πλέον καταστεί ένα ημι-μουσείο για να διατηρήσει τα  αρχαία αντικείμενα.
Lifo, Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 (Η βέβηλη ανάπτυξη της Κωνσταντινούπολης) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου