Σελίδες

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ένα ακόμα χωριό στην Ισπανία επαναφέρει την πεσέτα

Μία ακόμα περιοχή στην Ισπανία αποφάσισε να επαναφέρει στην αγορά την πεσέτα, το εθνικό νόμισμα της Ισπανίας πριν το ευρώ. Μετά τη Salvaterra de Minho, όπου και αυτή ανακοίνωσε πριν από καιρό την επαναφορά της πεσέτας, τη σκυτάλη πήρε η Villamayor de Santiago.

Η επαναφορά του παλιού εθνικού νομίσματος, το οποίο έχει καταργηθεί εδώ και μία δεκαετία, αποφασίστηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών για τόνωση της τοπικής αγοράς, η οποία μαστίζεται από καλπάζουσα ανεργία.

Ειδικότερα, στη Villamayor de Santiago, ένα χωριό 130 χλμ νοτιοανατολικά της Μαδρίτης, το 1/3 του πληθυσμού είναι άνεργο, περίπου 2.500 άνθρωποι, ενώ οι τιμές σε σχέση με το 2002, τελευταία χρονιά για τη πεσέτα, έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο σχεδόν 43%. Μάλιστα το ψωμί  παρουσιάζει αύξηση 49%, ενώ το γάλα 48% και η πατάτα 116%.


Περίπου 30 τοπικά καταστήματα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της επαναφοράς του παλιού εθνικού νομίσματος.

Σημειώνεται πως  η Ισπανία δεν έθεσε ποτέ καταληκτική ημερομηνία μετατροπής της πεσέτας σε ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί Ισπανοί να έχουν κρατήσει πεσέτες. Η Τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά πως οι Ισπανοί έχουν κρατήσει περίπου 1,4 δις πεσέτες, τις οποίες δεν έχουν ανταλλάξει ποτέ με το ευρώ.

Η είδηση για «επιστροφή» της Villamayor de Santiago στη πεσέτα διαδόθηκε πολύ γρήγορα και πολίτες από γειτονικές περιοχές συνέρρευσαν στο χωριό με τις πεσέτες ανά χείρας. «Οι ισπανοί κρατάνε την πεσέτα με το φόβο πως θα επιστρέψουμε σε αυτή κάποια μέρα αν αποτύχει το ευρώ», αναφέρει ο πρόεδρο της Τοπικής Ένωσης Εμπόρων, Luis Miguel Campayo.

«Φαίνεται πως οι φόβοι αυτοί μπορεί να γίνουν πραγματικότητα. Επιπλέον, πολλοί ισπανοί κυρίως ηλικιωμένοι έχουν έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με την πεσέτα», σημειώνει, σύμφωνα με την Dailymail και αναφέρει πως από τη στιγμή που οι άνθρωποι έχουν πεσέτες στα χέρια τους «γιατί να μην τις δεχτούμε;».

Σημειώνεται ότι  η ισοτιμία πεσέτας και ευρώ έχει ορισθεί από το 1999 σε 166,386 πεσέτες. Το πρόγραμμα επαναφοράς της πεσέτας έχει αποφασιστεί να διαρκέσει ένα μήνα, ωστόσο, λόγω της επιτυχίας που σημειώνει δεν αποκλείεται να παραταθεί.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ο Luis Miguel Campayo θα πάρει όλες τις πεσέτες και θα τις ανταλλάξει με ευρώ, τα οποία θα παραδώσει στους καταστηματάρχες. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Dailymail, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1 εκ. πεσέτες.
ΕΠΑΜ Κορίνθου, Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012 (Ένα ακόμα χωριό στην Ισπανία επαναφέρει την πεσέτα)
From across, Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012 (Το Bristol δημιουργεί το δικό του νόμισμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου