Σελίδες

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Πιο ρυπογόνα τα βιοκαύσμα από τα ορυκτά καύσιμα

Όπως σημειώνει η Ευρωπαική Επιτροπή, τα βιοκαύσιμα ρυπαίνουν περισσότερο εάν ληφθούν υπόψη οι συνέπειες της έμμεσης αλλαγής χρήσης γης (ILUC) για την παραγωγή τους. Ο όρος αυτός σχετίζεται με την παραγωγή περισσότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την επέκταση των καλλιεργειών για την παραγωγή αιθανόλης ή βιοντίζελ.

Επιστήμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κατ' επανάληψη επισημάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποτιμά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα βιοκαύσιμα, καθώς στους υπολογισμούς της παραβλέπει τις εκπομπές από την καταστροφή δασών και υγροτόπων ή τη μετατόπιση καλλιεργειών για να καλυφθούν από ενεργειακές καλλιέργειες.


Παρότι είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι συνέπειες αυτών των πρακτικών, πιστεύεται ότι ακυρώνουν τελικά την εξοικονόμηση εκπομπών που επιτυγχάνεται με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από βιοκαύσιμα.

«Πιστεύω πως η επιστήμη έχει αποδείξει με σαφήνεια ότι, εξαιτίας της σύνδεσης με την αποψίλωση των δασών σε περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ασία, πολλά από τα βιοντίζελ έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες για το κλίμα», λέει ο Ρόμπι Μπλέικ από τους Φίλους της Γης.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να «σχολιάσει έγγραφα που διέρρευσαν, όπως αξιολογήσεις, οι οποίες δεν έχουν δημοσιευτεί».
TVXS, Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012 (Πιο ρυπογόνα τα βιοκαύσμα από τα ορυκτά καύσιμα) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου