Κάτι ήξερε ο Λ.Λαυρεντιάδης, "ο άνθρωπος των ΗΠΑ στην Ελλάδα" που πέρσι τέτοια εποχή αναχώρησε για μόνιμη εγκατάσταση στο... Λονδίνο, επικαλούμενος "λόγους ασφαλείας". Μετά το κανόνι που βάρεσε με την απάτη της Proton Bank, ακολούθησε τώρα και η Alapis και σίγουρα τώρα θα κινδύνευε η ασφάλειά του, αφού τα χρέη προς τις τράπεζες και λοιπούς προμηθευτές της Alapis ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ!
Ο άνθρωπος που συνέτρωγε με τον Μπάρακ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, που είχε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ως "delivery boy" (για να θυμηθούμε και τον Μπεγλίτη) στην αμερικανική πολιτική σκηνή και στο τέλος τον διόρισε πρόεδρο της Proton Bank, "τίναξε την μπάνκα στον αέρα" με χρέη περίπου 1,1 δισ. ευρώ! Με αποτέλεσμα, πολλές ξένες και ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται ενώπιον σοβαρότατων προβλημάτων.
Και μπορεί για τις τράπεζες τα 50 ή τα 100 εκατ. ευρώ που χρωστά στις περισσότερες από αυτές να είναι ας πούμε "αντιμετωπίσιμα", αλλά αυτό δεν συμβαίνει με εκατοντάδες προμηθευτές του, στους οποίους χρωστά ποσά από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι μερικές δεκάδες εκατομμύρια!
Ήδη αλυσίδα καλλυντικών (Sephora) που ανήκε στον όμιλο Μαρινόπουλου και ο οποίος είχε εξαγοραστεί από τον Λαυρεντιάδη και απασχολεί εκτατοντάδες εργαζόμενους, κινδυνεύει με κλείσιμο λόγω των χρεών της Alapis. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες εταιρείες που, μέσα στην κρίση, βρίσκονται με ανοίγματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και οι οποίες απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.
Σε ό,τι αφορά τς τράπεζες, ξεχωρίζουν τα 200 εκατ. χρέη που η Alapis χρωστάει στην RBS (Royal Bank of Sotland).
Από εκεί και πέρα, από 100 εκατ. ευρώ περίπου χρωστάει η εταιρεία στη γαλλική BNP Paribas (!) στην Εθνική Τράπεζα, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στην Τράπεζα Πειραιώς, στην Εμπορική Τράπεζα (τα 50 εκατ. ευρώ είναι προς τη μητρική Societe Generale), 50 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα Αττικής, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι το μικρότερο «φέσι» το φορούν η τράπεζα του επιχειρηματία, η Proton Bank και με 20 εκατ. ευρώ… μόλις, η παραδοσιακά πιο συντηρητική Τράπεζα Κύπρου.
Το πιο τραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι μαζί με την Alapis, στην κατηφόρα έχουν βρεθεί παραδοσιακές ελληνικές επιχειρήσεις όπως η "Μαρινόπουλος" και η "Γερολυμάτος", οι οποίες είχαν εξαγοραστεί από τον Λαυρεντιάδη.
Σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ που είχε εξαγοράσει σε όλη την Ελλάδα και τα είχε βάλει να αρθρογραφούν κατά της ελληνορωσικής προσέγγισης και της ελληνορωσικής αμυντικής συνεργασίας, και σε αυτά τα χρέη είναι τεράστια και όλα έχουν καταρρεύσει...
Το σκάνδαλο είναι τόσο μεγάλο, που κάνει το αντίστοιχο της Τράπεζας Κρήτης του αλήστου μνήμης Γιώργου Κοσκωτά να μοιάζει με κομπινούλα της γειτονιάς...
Defencenet, Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011 ("Κανόνι" 1,1 δισ. ευρώ σε τράπεζες & αγορά από τον "άνθρωπο των ΗΠΑ" )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου