Όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, το εν λόγω κτίριο θα πρέπει να ενταχθεί στη ρύθμιση περί αυθαιρέτων και να επιβληθεί το αναλογούν πρόστιμο ύψους εκατομμυρίων ευρώ στον «ιδιοκτήτη» του κτιρίου, δηλαδή το υπουργείο Δικαιοσύνης!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος", στην έκθεση σημειώνεται ότι «μετά από επικοινωνία με τους αρμόδιους – εμπλεκόμενους φορείς (Θέμις κατασκευαστική, εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης) και την εκτενή έρευνα της υπηρεσίας μας, βρέθηκαν ΦΕΚ που ενέχουν θέση οικοδομικής άδειας και επιτρέπουν την εκτέλεση εργασιών εντός του συγκεκριμένου κτιρίου, χωρίς όμως να έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατή η εύρεση οικοδομικής αδείας ή άλλης διαπιστωτικής πράξης, που να νομιμοποιεί το ίδιο το κτίριο».
Μάλιστα, η υπηρεσία, εφαρμόζοντας το νόμο, επιβάλλει πρόστιμο ανέγερσης ύψους 386.976 ευρώ, αλλά και ετήσιο πρόστιμο διατήρησης του αυθαιρέτου ύψους 176.366 ευρώ για κάθε χρόνο από τις 14 Μαρτίου του 1983 και μετά.
Αυτό που προκάλεσε την αυτοψία της Διεύθυνσης Πολεοδομίας ήταν η καταγγελία της παράταξης «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων», η οποία τον περασμένο Μάιο, με αφορμή την τοποθέτηση βόμβας στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης είχε προχωρήσει σε μπαράζ αναφορών σε αρμόδιους φορείς, μεταξύ άλλων και στη Διεύθυνση Πολεοδομίας.
Οι εκπρόσωποι της παράταξης Ζήσης Κλεισιάρης και Γιώργος Τζαμαδάνης είχαν τότε καταγγείλει μια σειρά αυθαίρετων παρεμβάσεων στο κτίριο, επισημαίνοντας στην αναφορά τους στην Πολεοδομία ότι «κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν δομηθεί στην εσωτερική περίμετρο και στους τέσσερις ορόφους όλες σχεδόν οι εσοχές που υπήρχαν προς φωτισμό και αερισμό. Εχουν γίνει εκατοντάδες παρεμβάσεις για την κατασκευή αυθαίρετων γραφείων κατά μήκος όλων των διαδρόμων».
TVXS, Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011 (Το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης είναι... αυθαίρετο!)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου