Σελίδες

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

«Καταστροφική» για την ευρωζώνη μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία


Για «σημαντικές και καταστροφικές» επιπτώσεις από μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία προειδοποιεί το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), την οποία εκτιμά σε 1 τρις ευρώ για την ευρωζώνη, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σπεύδει να χαρακτηρίσει πρώιμη τη συζήτηση περί ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η διαδικασία του ελληνικού PSI. Σύμφωνα δε, με τους Financial Times, η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής ευθύνης είναι μάλλον αναπόφευκτη, εξέλιξη που θα μπορούσε να αυξήσει τη συμμετοχή στο ελληνικό PSI, από 75% με 80% στο 90% με 95%.


IIF: Πάνω από 1 τρισ. το κόστος μιας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας

Για «σημαντικές και καταστροφικές» επιπτώσεις από μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία προειδοποιεί το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Σε επίσημο έγγραφό του, το οποίο επικαλείται το Reuters, το IIF επισημαίνει ότι μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα καθιστούσε κατά πάσα πιθανότητα απαραίτητη την εξωτερική στήριξη της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ θα οδηγούσε σε απώλειες άνω του 1 τρισ. ευρώ για την ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ, σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, αναφέρουν ότι η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής ευθύνης είναι μάλλον αναπόφευκτη, υπογραμμίζοντας ότι ακριβώς αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να αυξήσει τη συμμετοχή στο ελληνικό PSI, από 75% με 80% στο 90% με 95%.

Το δημοσίευμα, επικαλείται πηγές από την Αθήνα οι οποίες αναφέρουν ότι «το ποσοστό της συμμετοχής μάλλον δεν θα ξεπεράσει το 75% - 80%», ενώ συμπληρώνει ότι «εάν όμως, ενεργοποιηθούν οι CAC τότε είναι πιθανό το ποσοστό συμμετοχής να ανέλθει στο 90%-95% και το PSI να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα».

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα CAC θα ενεργοποιηθούν αφού κλείσει η προσφορά το βράδυ της Πέμπτης» αναφέρει η πηγή των Financial Times.

Συνεχίζεται με αντιδράσεις το «κούρεμα»

Δηλώσεις συμμετοχής στο «κούρεμα» των ομολόγων άρχισαν τη Δευτέρα από μεγάλους πιστωτές της χώρας. Ωστόσο, αντιδράσεις σημειώνονται από ασφαλιστικά ταμεία αλλά και φυσικά πρόσωπα, κατόχους ομολόγων, λόγω της απροθυμίας να υποστούν κούρεμα 53,5% στην ονομαστική αξία των τίτλων τους.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι 12 από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων. Πρόκειται για τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και Ταμεία που κατέχουν ομόλογα αξίας 45 δις ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Alpha και Eurobank, ενώ επίσης στους 12 περιλαμβάνονται οι Allianz, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa Sao Paolo.

Αναφορικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τις διοικήσεις των μεγαλύτερων Ταμείων. Τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα, Τρίτη, σε συνεδριάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων για τα ομόλογα 7,5 δις ευρώ που έχουν στην κατοχή τους, ενώ για τα υπόλοιπα14 δις που προέκυψαν από μετατροπή των καταθέσεών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος το κούρεμα θα γίνει υποχρεωτικά, χωρίς δική τους απόφαση.

Η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει το κούρεμα έγκλημα εις βάρος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Μάλιστα σήμερα πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία του Τ.Ε.Α.Δ.Υ. για το θέμα.

Μπαρόζο: Πρώιμο να μιλάμε για τρίτο πακέτο διάσωσης

Πρώιμη χαρακτήρισε, εν τω μεταξύ,  τη συζήτηση περί ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να μιλάμε για ένα τρίτο πακέτο. Δεν έχουμε καν ξεκινήσει το δεύτερο πακέτο» δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην αυστριακή τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, αν και παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη έχει σημειώσει πρόοδο στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης, προειδοποίησε ότι «η κατάσταση παραμένει εύθραυστη». Ερωτηθείς για το αν η ΕΕ και η ευρωζώνη θα συνεχίσουν να υφίστανται με την ίδια μορφή σε ένα χρόνο, απάντησε: «Πιστεύω πως ναι». Εκτίμησε εξάλλου πως το κόστος διάσπασης της ευρωζώνης θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από ό,τι η διατήρησή της ως έχει.
TVXS, Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012 («Καταστροφική» για την ευρωζώνη μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία)
From across, Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012 (Σόιμπλε: «Πολύ ακριβή» η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ)
From across, Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012 (Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα κόστιζε ακριβά στην Αυστρία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου