Σελίδες

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Παντελής Καψής: «Δυστυχώς, στην πραγματικότητα έχουμε πτωχεύσει!»


ΣΤΑΗ: Ξέρετε, κύριε Καψή, έχω την εντύπωση ότι ο πολίτης έχει αρχίσει και δε βλέπει τις διαχωριστικές γραμμές, εάν είναι για την ανταγωνιστικότητα το μέτρο αυτό ή εάν πρέπει να γίνει κάτι για τα ελλείμματα. Αρχίζει και βλέπει απλώς τα μέτρα, τα οποία επηρεάζουν απόλυτα τη ζωή του.

ΚΑΨΗΣ: Πρέπει να βλέπουμε όλη την εικόνα και όλη η εικόνα είναι το ένα εκατομμύριο των ανέργων, το οποίο δεν βρίσκει δουλειά. Όλη η εικόνα είναι τα ελλείμματα τα οποία υπάρχουν ακόμη και σήμερα στα ταμεία μας, στο δημόσιο ταμείο και στον κρατικό προϋπολογισμό. Δυστυχώς, στην πραγματικότητα έχουμε πτωχεύσει και τα μέτρα και οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ δύσκολες.

Ολόκληρη η Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παντελή Καψή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη (12-03-2012)


ΣΤΑΗ: Έχουμε τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο τον κ. Παντελή Καψή. Καλησπέρα κύριε Καψή.

ΚΑΨΗΣ: Καλησπέρα κυρία Στάη.

ΣΤΑΗ: Όλα πήγαν καλά μέχρις εδώ με το PSI, το κλίμα έχει αντιστραφεί στην Ευρώπη για εμάς, μένει να δούμε πώς θα βιώσουμε την πορεία μας από εδώ και πέρα. Να ξεκινήσουμε αμέσως από τα δύσκολα που αφορούν τους Έλληνες πολίτες. 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη διετία, τα οποία πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται, άλλα μέτρα από αυτά τα οποία έχουν ληφθεί μέχρις εδώ. Λοιπόν, τα πρώτα αφορούν πολλών ειδών περικοπές, περικοπές στα επιδόματα ακόμη και στο επίδομα ανεργίας και το επίδομα μητρότητας…

ΚΑΨΗΣ: Αυτά δεν έχουν σχέση με τα ελλείμματα. Αυτά είναι άλλου τύπου μέτρα. Ήταν τα μέτρα μείωσης των μισθών που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα. Τώρα έχουμε μπροστά μας ένα έλλειμμα…

ΣΤΑΗ: Μισό λεπτό, θα μου πείτε για τα μέτρα τα οποία θα έρθουν με το έλλειμμα, αλλά έχουμε αρχίσει αυτή τη στιγμή και βλέπουμε το βουνό των μέτρων. Να τα δούμε έτσι λίγο σαν εικόνα, να δούμε τη συνολική εικόνα. Πείτε μας λοιπόν αυτές οι μειώσεις τώρα, οι μειώσεις των επιδομάτων και των μισθών για τους νέους, που φτάνει πλέον ο μισθός των νέων μέχρι 25 ετών στα 500 ευρώ, είναι αυτά τα οποία έμεναν να υλοποιηθούν.

ΚΑΨΗΣ: Αυτή είναι η διευκρινιστική εγκύκλιος η οποία βγήκε για την υλοποίησή τους. Αυτά είναι τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή πριν από δύο εβδομάδες περίπου και τα οποία σχετίζονται με την έννοια της ανταγωνιστικότητας. Μειώσαμε τον κατώτατο βασικό μισθό στα επίπεδα της Ισπανίας και αυτό έγινε μετά από μια τεράστια συζήτηση που θα τη θυμόμαστε  όλοι.  Είναι δύσκολο μέτρο, προφανώς όσους τους επηρεάζει θα είναι δυσάρεστο. Στην αγορά εργασίας γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες είναι πάρα πολύ άσχημες. Είναι ένα μέτρο το οποίο σχετίζεται με την ανταγωνιστικότητα και την ανεργία. Σας θυμίζω ότι υπάρχουν χώρες που δεν έχουν κατώτατο μισθό. Οι σκανδιναβικές χώρες δεν έχουν κατώτατο μισθό.

ΣΤΑΗ: Ξέρετε, κύριε Καψή, έχω την εντύπωση ότι ο πολίτης έχει αρχίσει και δε βλέπει τις διαχωριστικές γραμμές, εάν είναι για την ανταγωνιστικότητα το μέτρο αυτό ή εάν πρέπει να γίνει κάτι για τα ελλείμματα. Αρχίζει και βλέπει απλώς τα μέτρα, τα οποία επηρεάζουν απόλυτα τη ζωή του.

ΚΑΨΗΣ: Πρέπει να βλέπουμε όλη την εικόνα και όλη η εικόνα είναι το ένα εκατομμύριο των ανέργων, το οποίο δεν βρίσκει δουλειά. Όλη η εικόνα είναι τα ελλείμματα τα οποία υπάρχουν ακόμη και σήμερα στα ταμεία μας, στο δημόσιο ταμείο και στον κρατικό προϋπολογισμό. Δυστυχώς, στην πραγματικότητα έχουμε πτωχεύσει και τα μέτρα και οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ δύσκολες. Προφανώς, όλοι καταλαβαίνουμε ότι η λύση είναι η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη, όμως, από πού μπορεί να έρθει; Δεν μπορεί να έρθει πάλι με καινούργια ελλείμματα, δεν έχουμε τη δυνατότητα. Άρα, πρέπει να περιορίσουμε τις σπατάλες και να αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε τους κοινοτικούς πόρους. Αυτά τα 11 δισεκατομμύρια δεν είναι μόνο από περικοπές. Θα μπορούσαν να είναι και από μεγαλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Ταυτόχρονα θα πρέπει να μπορέσουμε να αυξήσουμε την παραγωγή, τις εξαγωγές, να μειώσουμε αυτό το εξωτερικό έλλειμμα, που λέμε το οποίο υπονομεύει την οικονομία και προκαλεί όλη αυτή την κατάσταση. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

ΣΤΑΗ: Εντάξει, το ξέρουμε όλοι αυτό, επειδή όμως ακόμη η ανάπτυξη είναι θεωρητική και τη συζητάμε απλώς και επειδή τα μέτρα είναι εδώ, γι` αυτό λέω να τα διευκρινίσουμε αυτά. Πείτε μου, από τα μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν ήδη, ποια άλλα αναμένουμε να διευκρινιστούν στο διάστημα μέχρι τις εκλογές;

ΚΑΨΗΣ: Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο άλλου τέτοιου τύπου μέτρο ακόμη, που μένει να ληφθεί μέχρι τις εκλογές. Υπάρχουν μια σειρά από μικρότερης σημασίας – όχι εκκρεμότητες, τουλάχιστον για τον πολίτη- που σχετίζονται με τα κίνητρα για τις επενδύσεις. Υπάρχει η ιστορία του καινούργιου ταμείου, του χρηματοδοτικού οργάνου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι πάρα πολύ σημαντική και θα βοηθήσει τη ρευστότητα. Τέτοιου τύπου μέτρα…

ΣΤΑΗ: Πάντως, νέα μέτρα θα υπάρξουν μετά τις εκλογές και θα είναι αρκετά, αν δεν κάνω λάθος, και για τη διετία μέχρι το 2014.

ΚΑΨΗΣ: Μετά τις εκλογές η κυβέρνηση που θα υπάρχει τότε έχει να επεξεργαστεί το πώς θα αντιμετωπίσει τα ελλείμματα το 2013 και το 2014. Γιατί, επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή, ακόμη και σήμερα, ξοδεύουμε περισσότερα απ` όσα έχουμε ως έσοδα.

ΣΤΑΗ: Πάντως, από το ρεπορτάζ βγαίνει ότι σχεδόν τα πιο πολλά από αυτά τα μέτρα, αναγγέλλονται και μιλάμε για περικοπές που θα γίνουν επιπλέον στα ειδικά μισθολόγια, απολύσεις από την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα. Υπάρχουν πολλά.

ΚΑΨΗΣ: Υπάρχει η αξιολόγηση του δημόσιου τομέα, η οποία είναι ένα τεράστιο ζήτημα για την Ελλάδα. Σήμερα, βγαίνουν όλες αυτές οι ιστορίες με τα ασφαλιστικά ταμεία και τις απάτες που γίνονται και εξηγείται -σε έναν βαθμό τουλάχιστον- γιατί, ενώ το επίπεδο των κοινωνικών δαπανών είναι τόσο ψηλό στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα είναι τόσο πενιχρά. Γιατί τα σκορπάμε στραβά. Δεν έχουν αξιολογηθεί ποτέ όλα αυτά τα ζητήματα. Ε, δε μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο έτσι. Δυστυχώς.

ΣΤΑΗ: Ναι, και το ερώτημα είναι και το μεγάλο στοίχημα, εάν θα συνεχίσουμε χωρίς αυτές τις στρεβλώσεις ή θα προχωρήσουμε με άλλου τύπου στρεβλώσεις. Το εθνικό σχέδιο της ανάταξης…

ΚΑΨΗΣ: Ευτυχώς, η σύγχρονη τεχνολογία και η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων επιτρέπει να κάνουμε πάρα πολλά καινούργια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Βλέπουμε ότι διασταυρώνονται οι καταθέσεις με τα εισοδήματα και προκύπτουν αμέσως διάφοροι λειτουργοί οι οποίοι έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα ή ιδιώτες οι οποίοι έχουν φοροδιαφύγει.

ΣΤΑΗ: Κύριε Καψή, σας άκουσα να λέτε ότι αυτά τα μέτρα που έρχονται θα τα πάρει η επόμενη κυβέρνηση και σας αισθάνθηκα λίγο ανακουφισμένο, γιατί είναι αλήθεια ότι τα μέτρα αυτά είναι πολλά και είναι δύσκολα. Μέχρι και νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις θα προκύψουν.

ΚΑΨΗΣ: Κυρία Στάη, δεν είμαι καθόλου ανακουφισμένος και δεν είμαι καθόλου ανακουφισμένος γιατί  καθένας μας νομίζω, μπορεί να καταλάβει ότι έχουμε μπροστά μας ακόμη πάρα πολλή δουλειά για να λύσουμε τα προβλήματα μας ως χώρα. Δεν έχουμε ξεφύγει. Δεν έχουμε τελειώσει με την ιστορία της αντιμετώπισης της χρεοκοπίας που έχουμε μπροστά μας. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Εάν θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ, εάν θέλουμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, δυστυχώς, έχουμε πάρα πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας. Και επειδή κι εγώ δεν είμαι μόνος μου, έχω παιδί που σκέφτομαι πώς θα ζήσει αύριο σ’ αυτή τη χώρα, είμαι, παραμένω προβληματισμένος.

ΣΤΑΗ: Για να δούμε τώρα την πορεία μας, γιατί οι εκλογές δεν έχουν ανακοινωθεί τυπικά, αλλά σχεδόν έχουν εξαγγελθεί και τα κόμματα έχουν αρχίσει την προεκλογική τους εκστρατεία. Οι εκλογές έχουν κλειδώσει για μια ημερομηνία και μιλάμε για τις 29 Απριλίου ή για μια εβδομάδα μετά και από τι θα εξαρτηθεί αυτό;

ΚΑΨΗΣ: Με την ακριβή έννοια του «κλειδώνει», η συγκεκριμένη ημερομηνία παραμένει ακόμη μια αβεβαιότητα.

ΣΤΑΗ: Από τι θα εξαρτηθεί;

ΚΑΨΗΣ: Καθαρά από το νομοθετικό πρόγραμμα και κυρίως από την κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης από τη Βουλή. Αυτή είναι η εκκρεμότητα.

ΣΤΑΗ: Κύριε Καψή, πείτε μου κάτι, επειδή μέσα σ` αυτό το προεκλογικό κλίμα, οι συζητήσεις περί του τι θα γίνει και ποια κυβέρνηση θα προκύψει από τις εκλογές που θα γίνουν πολύ σύντομα, είναι το κυρίαρχο όλων των συζητήσεων και των προβληματισμών των ίδιων των κομμάτων. Τα κόμματα, τα δύο μεγαλύτερα, εν πάση περιπτώσει, οδεύουν προς τη λογική της αυτοδυναμίας, αλλά οι κουβέντες υπάρχουν. Πείτε μου σας παρακαλώ πολύ, σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία, υπάρχει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Ν.Δ., με τον κ. Παπαδήμο παρόντα;

ΚΑΨΗΣ: Δεν ξέρω για τον κ. Παπαδήμο.

ΣΤΑΗ: Προσπαθώ να πάρω κάτι από τη σκέψη σας γιατί σ` αυτές τις κουβέντες έχετε συμμετάσχει.

ΚΑΨΗΣ: Φαντάζομαι ότι εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, θα πρέπει να υπάρξει κάποιας μορφής κυβέρνηση συνεργασίας, στην οποία πιθανότατα θα μετέχουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Το εάν θα επιλέξουν ή θα προτείνουν στον κ. Παπαδήμο και αν ο κ. Παπαδήμος θα αποδεχθεί, δεν το ξέρω. Ασφαλώς, όμως, αυτή η κυβέρνηση νομίζω ότι είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον.

ΣΤΑΗ: Εννοείτε ότι ήταν μια κυβέρνηση η οποία λειτούργησε σωστά.

ΚΑΨΗΣ: Εννοώ ότι ήταν μια κυβέρνηση, η οποία είχε έναν μεγάλο στόχο μπροστά της και μπόρεσε να τον πετύχει κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. Η συμφωνία αυτή, όπως έχει υπογραμμιστεί από πολλές πλευρές, δεν ήταν ούτε δεδομένη ούτε αυτονόητη ούτε στον αυτόματο πιλότο. Είχε πάρα πολλές δυσκολίες.

ΣΤΑΗ: Βεβαίως, είναι αλήθεια αυτό. Έτσι όπως το λέτε, να μη θεωρήσουμε δεδομένο ότι ο κ. Παπαδήμος θα αποχωρήσει από το πολιτικό σκηνικό…

ΚΑΨΗΣ: Δεν ξέρω, δεν εκφράζω ούτε μπορώ να πω, πώς ο ίδιος θα χειριστεί το θέμα. Νομίζω ότι με υπερβαίνει.

ΣΤΑΗ: Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι κάτι το οποίο έχει αποκλειστεί απ` ό,τι μπορώ εγώ να καταλάβω. Πείτε μου κάτι ακόμη. Στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στην κυβέρνηση, για τις πιθανές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Αυτό πώς οργανώνεται, με την επίδειξη έτσι, έλλειψης φόβου, αλλά με το φόβο να φωλιάζει μέσα σας;

ΚΑΨΗΣ: Νομίζω ότι το θέμα της βίας πρέπει να μας απασχολεί όλους μας. Ζούμε αυτή τη στιγμή την ιστορία με τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος κάνει μουσικές συγκεντρώσεις και υφίσταται έναν προπηλακισμό άνευ προηγουμένου και νομίζω ότι η στάση του φτάνει τα όρια του ηρωικού και δίνει μάχη για τη Δημοκρατία. Πραγματικά δίνει μια μάχη για τη Δημοκρατία και έδειξε ότι συσπειρώνει και έναν κόσμο ο οποίος διαφωνεί με  αυτού του τύπου τις πρακτικές. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας, δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση.  Αφορά, αν θέλετε, πολύ περισσότερο τα κόμματα και αν θα γυρίσουμε στις πρακτικές των «Αγανακτισμένων», οι οποίοι  προπηλακίζουν κατά βούληση, για εμάς που έχουμε ζήσει και παλιότερα την κατάσταση στην Ελλάδα, θυμίζει πολύ άσχημες εποχές. Λοιπόν, αυτό είναι ένα μέτωπο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλα τα κόμματα και όλες τις δυνάμεις. Προφανώς, απασχολεί και την κυβέρνηση.

ΣΤΑΗ: Ναι, έτσι όπως το λέτε, πιστεύετε ότι αυτές οι εκδηλώσεις- διαμαρτυρίες είναι μόνο καθοδηγούμενες έτσι; Γιατί φαντάζομαι ότι εάν υπάρχει αληθινή αγανάκτηση από ένα κομμάτι της κοινωνίας, προφανώς…

ΚΑΨΗΣ: Όχι, κάνετε λάθος.

ΣΤΑΗ: …θα θέλατε να διαμαρτυρηθούν ελεύθερα, απλώς να μην υπάρχουν εκδηλώσεις ακραίας βίας.

ΚΑΨΗΣ: Προφανώς, υπάρχουν ακραία στοιχεία που το κάνουν οργανωμένα αυτό το πράγμα. Και το έχουμε δει σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Είναι ακραία στοιχεία από τα δεξιά και από τα αριστερά. Προφανώς, υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Το ζήτημα είναι, όμως, ως κοινωνία αν θα ανεχτούμε μια τέτοια καταπάτηση κάθε έννοιας Δημοκρατίας. Και δε με ενδιαφέρει πώς και εναντίον ποιων εκδηλώνεται.

ΣΤΑΗ: Οπότε στις εορταστικές εκδηλώσεις η κυβέρνηση θα είναι παρούσα και θα ακολουθήσει, όπως είπατε, το παράδειγμα του Γιώργου Νταλάρα, δηλαδή, ακόμη και αν προπηλακίζονται θα μείνουν εκεί…

ΚΑΨΗΣ: Δυο λεπτά, ο Γιώργος Νταλάρας είναι ένας πολίτης. Για την κυβέρνηση δεν ετέθη ποτέ ζήτημα να μην είναι παρούσα.

ΣΤΑΗ: Καλά, ξέρουμε ότι υπάρχει προβληματισμός κύριε Καψή, γιατί το ευχάριστο είναι…

ΚΑΨΗΣ: Μέσα στην κυβέρνηση δεν υπήρξε κανένας προβληματισμός, κανένα δίλημμα. Κανείς δεν είπε τέτοιο πράγμα. Απ` έξω έχουν διατυπωθεί τέτοιες απόψεις  -το ξέρω-  αλλά ποτέ μέσα στην κυβέρνηση.  Αυτό θα σας πω μόνο: Ούτε καν ετέθη το δίλημμα.

ΣΤΑΗ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την αποψινή συζήτηση.

ΚΑΨΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012 (Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παντελή Καψή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου