Σελίδες

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Κύριε Χατζηδάκη διαβάστε τα βιογραφικά των Ζερβού & Θέου


Η ΔΕΗ σε λίγο δεν θα υπάρχει. Θα έχει καταρρεύσει καθώς η πλουσιοπάροχα αμειβόμενη ηγεσία της δεν έχει ιδέα ούτε από διοίκηση ούτε από χρηματοοικονομικά. 

Απλά δείτε τα βιογραφικά των Ζερβού και Θέου. 

Πείτε μου ποια εταιρία του διαμετρήματος της ΔΕΗ έχουν διοικήσει οι δυο κύριοι για να τους έχετε σε αυτήν την θέση. Ο μεν είναι καθηγητής πανεπιστήμιου και ο δε κομματικό στέλεχος.


Πριν τις προγραμματικές δηλώσεις πρέπει να ασχοληθείτε με την περίπτωση της επιχείρησης.  Δεν χρειάζεται να ξέρετε πολλά απλά διαβάστε τι λέει η περίφημη έκθεση της Standard & Poor’ s.  Πριν την διαβάσετε πρέπει να ξέρετε ότι η ΔΕΗ δανείστηκε από τις τράπεζες με επιτόκιο πάνω από 11% κόστος ίσο με μια πιστωτική κάρτα. Καμία επιχείρηση στην ζώνη του ευρώ δεν δανείζεται με 11%.

Πείτε μου εσείς ποια  λογική επιτάσσει κάποιος να λαμβάνει μισθό 9.000 ευρώ τον μήνα και η επιχείρηση που διοικεί να δανείζεται με επιτόκιο όσο έχει ένα περίπτερο της γειτονιάς.

Υ.Γ

Προσωπική μου άποψη είναι ότι η νέα ηγεσία της ΔΕΗ θα πρέπει να ξέρει άριστα την τραπεζική. Γιατί η εταιρεία έχει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια περίπου δύο δισ. ευρώ.

Τι λέει λοιπόν με δυο λόγια η έκθεση της S&P:

"Tο χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου επέρχεται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ο βασικός πυλώνας της αγοράς, η ΔΕΗ, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε οριστική απαξίωση και χρεοκοπία".  

Τις διαπιστώσεις-σοκ κάνει η έκθεση της Standard & Poor΄s, που υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας από «CC» σε «CCC» με αρνητική προοπτική, ενώ προειδοποιεί ότι υπάρχει ορατό ενδεχόμενο για επιλεκτική χρεοκοπία.  H ΔΕΗ αδυνατεί να αναχρηματοδοτήσει τον δανεισμό της σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, την ίδια στιγμή που ο χρόνος μετρά αντίστροφα και τα περιθώρια στενεύουν εξαιτίας του δραματικού προβλήματος ρευστότητας.  

Το τελευταίο εξάμηνο η ΔΕΗ έχει εξαντλήσει τις γραμμές ρευστότητας που διαθέτει, διαπιστώνουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι σημαντικές ανάγκες αναχρηματοδότησης του δανεισμού της εταιρείας στη διάρκεια του 2012. Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης δανείων της ΔΕΗ φτάνουν περίπου στο 1 δισ. μέχρι το τέλος του 201 2 και αφορούν κυρίως ελληνικές τράπεζες.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε κατώτατα επίπεδα και οι επισφάλειες έχουν υπερβεί το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού (εξαιρουμένων των μετρητών) κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Για την εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, εξαιτίας της απαγόρευσης αποκοπών: Στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου έγιναν συνολικά 15 χιλιάδες αποκοπές, όταν ο μηνιαίος μέσος όρος πριν από την επιβολή του έκτακτου τέλους ακινήτων ήταν 25 χιλιάδες. Έτσι, από ανακυκλούμενες ανεξόφλητες οφειλές της τάξης των 400 εκατ. ευρώ που διαχειριζόταν η ΔΕΗ πριν από την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ, μόνο στους πελάτες χαμηλής τάσης, τον Μάρτιο, η εταιρεία έφτασε σχεδόν σε διπλάσιο αριθμό (763 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι διακανονισμένοι λογαριασμοί σε δόσεις).

Οι αναλυτές επισημαίνουν την κατακόρυφη πτώση των εσόδων της εταιρείας. 

Αυτή αποδίδεται στη μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενεργείας, στις καιρικές συνθήκες, που δεν ευνοούν τη χρήση των φθηνών υδροηλεκτρικών μονάδων, στα αυξημένα κόστη καυσίμων και στις ακριβές αγορές ενεργείας. Και όλα αυτά, παρά τη σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους που επιβλήθηκε, στο πλαίσιο των μέτρων για τις εταιρείες που ελέγχονται από το Δημόσιο. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2012 η ΔΕΗ αύξησε τις πωλήσεις τnς, εξαιτίας της χρεοκοπίας των δύο μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας αλλά και των αυξήσεων στα τιμολόγια, ωστόσο τα κέρδη EBITDA παρουσιάζουν εκ νέου υποχώρηση κατά 30%.

Γ. Δημητρομανωλάκης
Πρώτο θέμα, Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012 (Κύριε Χατζηδάκη διαβάστε τα βιογραφικά των κ. Ζερβού & Θέου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου