Σελίδες

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Nέα αντιπαράθεση Reuters με τον επικεφαλής της Πειραιώς

Συνέχεια στην αντιπαράθεση μεταξύ του Πρακτορείου Reuters και του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, υπήρξε χθες με τη δημοσίευση από την πλευρά του ξένου πρακτορείου ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο offshore εταιρείες του επικεφαλής της ελληνικής τράπεζας και μελών της οικογένειάς του δανειοδοτήθηκαν με ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συμμετάσχουν τον Ιανουάριο του 2011 στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.


Ο Σάλλας, ο οποίος έχει καταθέσει αγωγή κατά του ειδησεογραφικού πρακτορείου για προηγούμενο δημοσίευμά του, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 50 εκατ. ευρώ, έκανε λόγο για άλλο επεισόδιο, αυτή τη φορά από ομάδα συνεργατών του Reuters, στην προσπάθεια «υπονόμευσης, εκβιασμών και κατασυκοφάντησης», που έχει αντιμετωπίσει η Τράπεζα Πειραιώς στην πορεία ανάπτυξής της. Η υπονόμευση, κατέληξε, «δεν μας αποσπά από το κύριο καθήκον μας, που είναι η ασφάλεια και η πρόοδος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία με τη σειρά της είναι προοπτική αναπόσπαστη με την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα, που επικαλείται δύο εκθέσεις λογιστικού ελέγχου, με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου και 23 Μαΐου 2012, τα δάνεια προς την οικογένεια Σάλλα χορηγήθηκαν από τη Marfin Egnatia Bank και δόθηκαν παρά το γεγονός ότι η Marfin βρισκόταν ήδη «σε κατάσταση επισφαλούς ρευστότητας».

Σύμφωνα με τις εκθέσεις λογιστικού ελέγχου που επικαλείται το ξένο πρακτορείο, τα δάνεια της Marfin Egnatia Bank ανέρχονται στα 113 εκατ. ευρώ και χορηγήθηκαν σε τρεις εταιρείες με έδρα την Κύπρο, προκειμένου να αγοραστούν μετοχές στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. Οι μετοχές αγοράστηκαν έναντι εξασφαλίσεων, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, αξίας μικρότερης των 30 εκατ. με βάση την πρόσφατη τιμή της μετοχής της τράπεζας.

Πρόκειται για τις εταιρείες Shent Enterprises, με άνοιγμα 45 εκατ. ευρώ, η οποία φέρεται να ανήκει στον ίδιο τον Μιχάλη Σάλλα, Benvider Enterprises με άνοιγμα 22 εκατ. ευρώ και την KAEO Enterprises με άνοιγμα 46 εκατ. ευρώ, που ανήκουν αντίστοιχα στην κόρη και τον γιο του Σάλλα. Το δημοσίευμα επικαλείται δήλωση εκπροσώπου της ΤτΕ, που σημειώνει ότι η νομοθεσία της Ε.Ε. δεν απαγορεύει τη χορήγηση δανείων για τη συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου άλλης τράπεζας.

Ετσι, η ΤτΕ δεν απαιτεί να αφαιρούνται από τα εποπτικά κεφάλαια τα δάνεια που χορηγεί μια τράπεζα για την αγορά μετοχών σε άλλες». Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστα Μποτόπουλου, δεν υπάρχει ειδική ρύθμιση για το αν τα τέκνα ανήκουν στην κατηγορία των προσώπων που έχουν στενό δεσμό, ώστε να ενεργοποιείται η νομοθεσία για ενημέρωση από τους βασικούς μετόχους με ποσοστό 5%.

Ενδιαφέρον για ATE
Το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο η Τράπεζα Πειραιώς, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η δήλωση εμπιστευτικότητας την οποία έχει υπογράψει δεν της επιτρέπει να δώσει οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία ή σχόλιο». Με τον τρόπο αυτό ανοίγει και επισήμως ο κύκλος των διεργασιών για την τύχη της ΑΤΕbank, αλλά και γενικότερα το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, που στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής του αναμένεται να υπάρξουν συνενώσεις με άλλες τράπεζες. Ενδιαφέρον σύμφωνα με τις πληροφορίες για την ΑΤΕbank, έχει επίσης εκδηλώσει και η Eurobank.
Καθημερινή, Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012 (Nέα αντιπαράθεση Reuters με τον επικεφαλής της Πειραιώς) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου