Δανείζομαι τον τίτλο από σημερινό άρθρο της Ελευθεροτυπίας. Ο καθηγητής γεωλογίας του πολυτεχνείου Κρήτης, Α. Φώσκολος, υπολογίζει τα υπάρχοντα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε 1,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Μάλιστα υποστηρίζει ότι «αν αξιοποιήσομε τον ορυκτό πλούτο τα χρέη τα βγάλαμε.»
Σημειώνουμε ότι το Υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Τέλος επεσήμανε ότι το φυσικό αέριο που έχει η ανατολική Μεσόγειος, δηλαδή η Κύπρος το Ισραήλ η Αίγυπτος και ο Λίβανος θα πρέπει να διοχετευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Κρήτης η οποία αποκτά μεγάλη στρατηγική σημασία. Όχι μόνο γιατί έχει τον ορυκτό πλούτο αλλά διότι αυτή τη στιγμή όλος ο ορυκτός πλούτος αυτός που έχει η ανατολική Μεσόγειος θα περάσει μέσα από την Κρήτη.
Αυτό θα καταστήσει την Ελλάδα ρυθμιστή της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης, όπως παραδέχονται και άλλοι επιστήμονες, γεγονός που μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να απαλλάξει τη χώρα από την παρούσα δυσάρεστη οικονομική συγκυρία.
Ελευθεροτυπία, Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011 (2.000 Πρίνους έχει η Κρήτη, λέει καθηγητής Γεωλογίας)
Σε αυτές τις συνθήκες η χώρα μας βρίσκεται σε πλεονεκτική γεωπολιτική θέση, και, εφόσον κινηθεί δυναμικά στο χώρο του «ενεργειακού Ελ Ντοράντο», τα πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά οφέλη θα είναι πολλά.
Ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ. Μανιάτης, δήλωσε ότι ήδη για τις περιοχές της Δυτικής, Νοτιοδυτικής Ελλάδας και Νοτίως της Κρήτης έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και σε μερικές εβδομάδες θα ανακοινωθεί το τελικό κείμενο της διεθνούς πρόσκλησης. Προ μηνός το ΥΠΕΚΑ, θεωρώντας ότι η περιοχή θα προσελκύσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, δημοσιοποίησε διεθνή δημόσια πρόσκληση και χάρτη.
Το συνολικό κοίτασμα φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου υπολογίζεται από την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία, Noble, σε 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Η ισραηλινή εταιρία, Delek, θέλει να κατασκευάσει στην Κύπρο σταθμό επεξεργασίας φυσικού αερίου. Εκτός αυτών, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει για την ευρύτερη περιοχή η νορβηγική Statoil, οι BP και Shell, η ρωσική Gazprom, ιταλικές και γαλλικές εταιρίες κ.ο.κ.
Ελεύθερος τύπος, Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011 (Η χώρα στο επίκεντρο του ανταγωνισμού υπερδυνάμεων, για κοιτάσματα και αγωγούς)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου