Σελίδες

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Οι καταθέσεις στην Ελβετία πέταξαν για άλλους … παραδείσους

Άλλο ένα επεισόδιο στο σήριαλ του εντοπισμού και της φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Ελβετία, με τις ελληνικές αρχές να ξεκλειδώνουν άλλη μια πόρτα προς τα ελβετικά θησαυροφυλάκια και τους μεγαλοκαταθέτες να ανοίγουν πανιά για άλλες πολιτείες.

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών έχει συναντήσεις στην Ελβετία με στόχο εντός του Σεπτεμβρίου να υπογραφεί η συμφωνία κατά τα πρότυπα αντίστοιχων συμφωνιών που έχουν συνάψει οι ελβετικές Αρχές με τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Βρετανία.


Αυτό είναι το εύκολο, και δεν έχει καμιά σημασία. Το δύσκολο είναι να προχωρήσει η φορολόγηση αυτών των κεφαλαίων και η χώρα να εισπράξει πολύτιμα ποσά που τα έχει ανάγκη. Όμως, πρώτα πρέπει να μάθει πόσα είναι στην Ελβετία ή πιο σωστά πόσα έχουν απομείνει…

Σήμερα, εκτιμάται ότι κυμαίνεται γύρω στα 20 δισ. ευρώ και μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel από αυτά το 99% δεν έχει δηλωθεί σε καμία φορολογική αρχή. Όμως το ίδιο περιοδικό πέρσι έλεγε ότι στην Ελβετία υπάρχουν 300 δις ευρώ ελληνικών καταθέσεων… οπότε ή οι Έλληνες τα πήραν και έφυγαν για άλλους παραδείσους ή πραγματικά κανείς δεν ξέρει τίποτε…

Πριν ένα μήνα είχε υπογραφεί στην Αθήνα μια συμφωνία με την Ελβετία που επέτρεπε στις ελληνικές αρχές να αναζητούν ονομαστικά λογαριασμούς Ελλήνων στη χώρα των ρολογιών, αλλά και πάλι αυτό δεν αρκεί. η συμφωνία αφορά περιπτώσεις που γνωρίζουμε ότι κάποιος έχει καταθέσεις στην Ελβετία και θέλουμε να μας επιτρέπουν οι Ελβετοί να μάθουμε πόσα…

Τώρα, με τη συμφωνία του κ. Μαυραγάνη, ελπίζουμε να αλλάξουν κάποια πράγματα, αν και όσοι παρακολουθούν στενά το θέμα υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια έχουν φύγει εδώ και καιρό για άλλες χώρες εκτός Ευρώπης.

Ακόμα και αν δεχθούμε όμως ότι τελικά απέμειναν μόλις 20 δις ευρώ, το όφελος για τα ελληνικά ταμεία θα είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι κάτοχοι των κεφαλαίων αυτών θα κληθούν να επιλέξουν  να διατηρήσουν την ανωνυμία τους να πληρώσουν ένα φόρο που θα επιβληθεί στο σύνολο των καταθέσεών τους ή των επενδύσεων που μπορεί να έχουν κάνει. Μάλιστα, το ύψος του φόρου αυτού θα ανέρχεται στο ύψος του φόρου που θα είχε επιβληθεί εάν η κατάθεση είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην Ελλάδα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός ο φόρος μπορεί να κινείται από 20% έως και 30%. Σε μία τέτοια περίπτωση – και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό των καταθέσεων ανέρχεται τελικά στα επίπεδα των 20 δισ. ευρώ- τότε τα έσοδα για την Ελλάδα θα κινηθούν από 4-6 δισ. ευρώ.

Ο φόρος θα επιβάλλεται και θα εισπράττεται από τις ελβετικές αρχές και θα αποδίδεται στο ελληνικό κράτος, κάτι που είναι βέβαια ότι θα οδηγήσει τους καταθέτες των κεφαλαίων αυτών σε έξοδο από την Ελβετία.

Η άλλη επιλογή είναι να συμφωνήσουν με τις ελβετικές τράπεζες να δοθούν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές. Σε αυτήν την περίπτωση θα ξεκινήσουν έλεγχοι από τις ελληνικές φορολογικές αρχές και όσοι έχουν δηλώσει τις καταθέσεις που διατηρούν σε ελβετικές τράπεζες και έχουν φορολογηθεί γι’ αυτές δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Αντιθέτως, εκείνοι που δεν θα δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων, θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα και με φόρο που μπορεί να φθάνει μέχρι και 45%.

Επίσης, εάν αποδειχθεί ότι οι καταθέσεις είναι προϊόν παράνομων δραστηριοτήτων, τότε τα ποσά θα κατασχεθούν και οι φορολογούμενοι θα διωχθούν ποινικά.

Ωστόσο, οι ελβετικές  τράπεζες δεν θα λειτουργήσουν ως τους ελεγκτές του ελληνικού κράτους και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι  θα επικοινωνήσουν με τους Έλληνες καταθέτες που τηρούν λογαριασμούς στα καταστήματά τους και θα τους καλέσουν να υπαχθούν στη συμφωνία και να φορολογηθούν για τα αφορολόγητα κεφάλαια με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα θιγεί το καθεστώς ανωνυμίας.
Antinews, Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012 (Οι καταθέσεις στην Ελβετία πέταξαν για άλλους … παραδείσους) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου