Σελίδες

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Παρέμβαση οικονομικού εισαγγελέα για την οφειλή μισού δις των τραπεζών προς το κράτος


Το συνολικό ποσό των 555 εκατομμυρίων χρωστούν οι τράπεζες στο κράτος, υποστήριξε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Παπαδάκης.

Το θέμα επιβεβαιώθηκε στην Επιτροπή και από τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Χρ. Σταΐκούρας, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται, ήδη, σε διαπραγμάτευση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ώστε να αποδοθούν τα χρήματα που οφείλουν οι τράπεζες.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, που έλαβε υπόψη του ο Πεπόνης, το χρέος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκύπτει από την πρώτη δόση των 5 δισ. ευρώ, που είχαν λάβει στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης, των 28 δισ. ευρώ, το 2009.

Το ποσό θα δινόταν έναντι προνομιούχων μετοχών και οι τράπεζες όφειλαν να αποδίδουν ως μέρισμα στο δημόσιο το 10% για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, μέρισμα δόθηκε μόνο την πρώτη χρονιά, καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, η ετήσια απόδοση προβλεπόταν μόνο αν οι τράπεζες εμφάνιζαν κέρδη.

Ο Πεπόνης ζητά τη διερεύνηση της υπόθεσης και την αξιολόγησή της για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες προς όλες τις κατευθύνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου