Σελίδες

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Μάριο Μόντι: «Ίσως είναι λάθος η πολιτική της λιτότητας»

Σε μια νέα «διαφοροποίηση» σε σχέση με την ακολουθούμενη «γερμανική συνταγή» της αυστηρής λιτότητας προχώρησε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Ο οποίος διερωτήθηκε κατά πόσον το βασικό επιχείρημα πάνω στο οποίο καταρτίστηκε η όλη πολιτική των αυστηρών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων είναι τελικώς λανθασμένο: Γνωρίζω πως υπάρχει ένα επιχείρημα βάσει του οποίου εάν οι επενδυτές δεν πιέσουν τις κυβερνήσεις με υψηλότερα επιτόκια τότε οι κυβερνήσεις δεν θα βρουν την αποφασιστικότητα να κάνουν την προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις. Τελικά όμως... μπορεί να ισχύει ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα συνεδρίου στις Βρυξέλλες. 



Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης είχε και τηλεφωνική διάσκεψη με τους ηγέτες ΗΠΑ, Γαλλίας και Γερμανίας και αναμένεται να φιλοξενήσει τον κύριο Ολάντ και την κυρία Μέρκελ στη Ρώμη, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Ιουνίου, ξεκαθάρισε πως η χώρα του όντως απειλείται από τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης αλλά τόνισε πως δεν φταίει η Ιταλία για τον κίνδυνο να καθυστερήσουν ή να περιπλέξουν οι  διαδικασίες υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων: «Είναι προφανές ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Η Ιταλία κάνει επικεντρωμένες προσπάθειες προσαρμογής και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι προφανώς πολιτικά και κοινωνικά δαπανηρές και παρόλα αυτά, βλέπει τη θέση της να απειλείται από τις τεράστιες πιθανότητες μετάδοσης της κρίσης, λόγω της ευρύτερης αδυναμίας του συστήματος».

Για να καταλήξει λέγοντας πως «είναι σαφές ότι κάποια στιγμή θα υπάρξουν αντιδράσεις ενάντια στη δημοσιονομική και διαρθρωτική πειθαρχία»…
Defencenet, Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012 (Μάριο Μόντι: «Ίσως είναι λάθος η πολιτική της λιτότητας») 
Reuters, Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012 (Italy's Monti warns of contagion risks, chides markets) 
Πρώτο θέμα, Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012 (Βιντεοδιάσκεψη «ισχυρών» για ΕΕ και Συρία) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου