Σελίδες

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής: Το Βατοπέδι της κυβέρνησης Παπανδρέου

Η μεθόδευση της συγκάλυψης ευθυνών για την πώληση των μεταλλείων χρυσού της Κασσάνδρας Χαλκιδικής στην "Ελληνικός Χρυσός" το 2003 αποκαλύφθηκε στη Βουλή χάρις στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδίκασε πρόστιμο 15,34 εκατ. ευρώ στην ιδιοκτήτρια εταιρεία υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου θεωρώντας ότι η αγοραπωλησία έναντι μόλις 11 εκατ. ευρώ είναι ζημιογόνος για το Ελληνικό Δημόσιο. Και η Ελλάδα προσέφυγε (πριν από τους ιδιώτες!) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

"Τόσο ανοιχτοχέρηδες είσαστε πια. Τρέχετε να κόψετε το ρεύμα στον μεροκαματιάρη που δεν έχει 100 ευρώ να πληρώσει το πρόστιμο, αλλά σ' αυτούς τους κυρίους χαρίζετε 15,4 εκατ. ευρώ" επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι το ελληνικό κράτος έχει προχωρήσει και σε συνοδευτικά έργα ύψους 45 εκατ. στην περιοχή (φράγμα κ.ά.) που αξιοποιεί ο ιδιώτης.


Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η ανάκτηση των 15,34 εκατ. προχωρά και παράλληλα έγινε η προσφυγή επειδή "όταν η χώρα κατηγορείται ή λαμβάνει καταδικαστική απόφαση, δεν είναι δυνατόν να μην επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει δικαστικά την κατάσταση. Αυτός είναι ο ρόλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Από την στιγμή που υπάρχει κυρωμένη νομοθετικά απόφαση χώρας, το κράτος οφείλει να έχει συνέχεια". Μόνο που έτσι απαλλάσσονται των ευθυνών τους όσοι ευθύνονται για τη ζημιογόνο αγοραπωλησία…

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης εκτιμά ο χρυσός σε Μακεδονία και Θράκη αποτιμάται σε 20 δισ. ευρώ, ενώ το ΙΓΜΕ αποτιμά τον ορυκτό πλούτο μόνο στη Χαλκιδική περί τα 22 δις. Η εταιρεία "Goldfield", που έχει ποσοστό στην "Ελληνικός Χρυσός", δίνει το 9% του ποσοστού της στο Κατάρ έναντι 175 εκατ. ευρώ, άρα η αξία πώλησης της "Ελληνικός Χρυσός" είναι περίπου 2 δισ. και το Ελληνικό Δημόσιο πήρε 11 εκατ. το 2003!

Πρωθυπουργός "ντίλερ"

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον πρωθυπουργό που υποδέχθηκε στο Μαξίμου τον εμίρη του Κατάρ, καθώς "εμφανίστηκε ως διαμεσολαβητής ανάμεσα σε ιδιώτες χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να έχει κανένα όφελος από αυτή τη διαμεσολάβηση".

Ο υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει διακρατική συμφωνία για επενδύσεις με το Κατάρ, ότι του ζήτησαν να είναι παρών στην συμφωνία και ότι το ίδιο έγινε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό της Κίνας.
Όμως ο Αλ. Τσίπρας του επεσήμανε ότι οι συμφωνίες με την Κίνα ήταν διακρατικές και ότι η μεταβίβαση των μετοχών από τη μία ιδιωτική εταιρεία σε άλλη ιδιωτική εταιρεία δεν είναι και επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο. "Θα είναι το νέο Βατοπέδι της κυβέρνησης Παπανδρέου" προειδοποίησε.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι το όφελος για το Δημόσιο θα είναι 125 εκατ. ετησίως (φορολογικά έσοδα, εισφορές), αλλά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι θα είναι μόνο από το ποσοστό 0,15% επί της συναλλαγής πώλησης μετοχών.

Αντιπεριβαλλοντική επένδυση 1 δισ.

Αλλά και η ίδια η επένδυση αμφισβητείται. Υπήρχαν αντίθετες εισηγήσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δασαρχείου Αρναίας και της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι όλες οι ενστάσεις λήφθηκαν υπόψη στην υπουργική απόφαση που ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη, την οποία, όπως υποστήριξε, ήταν έτοιμη να υπογράψει και η τ. υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη επειδή ήταν η πιο άρτια από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί ότι αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και εισόδημα, γίνεται επένδυση 1 δισ. ευρώ. "Δεν αφήσαμε μία ακόμη επένδυση στο έλεος της συνωμοσιολογίας. Αυτό είναι το σκάνδαλο;" είπε χαρακτηριστικά.

"Κινείστε στη βάση ενός αποικιοκρατικού χαρακτήρα μεταλλευτικού κώδικα, ο οποίος δημιουργήθηκε επί χούντας. Δεν έχετε κάνει καμία σοβαρή μελέτη για να δείτε τι όφελος ή τι συνέπειες μπορεί να έχει στο περιβάλλον η εξόρυξη του χρυσού", απάντησε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι δεν υπάρχει εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός για την εξόρυξη μεταλλευμάτων.

Και αυτό την ώρα που η εξόρυξη χρυσού είναι μία από τις πιο ρυπογόνες διαδικασίες, γιατί ένα 1 κιλό χρυσού απαιτεί 150 κιλά κυανίου, 40.000 κιλοβατώρες ενέργειας, 477.000 λίτρα νερού και 11,5 τόνους εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Αυγή, Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011 (Μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής: Το Βατοπέδι της κυβέρνησης Παπανδρέου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου