Σελίδες

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

18 χρονών άνεργος και φορολογούμενος

Είσαι 18 ετών και μίας ημέρας και σύμφωνα με το φορολογικό είσαι υποχρεωμένος να υποβάλεις δήλωση, όμως, δεν έχεις εισοδήματα, σε ταϊζει ακόμη ο μπαμπάς. Ωστόσο, η φορολογική σου δήλωση που θα έχει μηδενικό εισόδημα θα φορολογηθεί και ο φόρος δεν θα είναι μηδέν.

Το απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα έχει την εξής πρωτοτυπία. Ακόμη και μηδενικό εισόδημα να υποβάλει κάποιος άνω των 18 ετών θα φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που είναι 3.000 ευρώ. Εφόσον φυσικά δεν έχουν, το τονίζουμε κάποιο εισόδημα από σύνταξη ή μισθωτή εργασία.

Επειδή τα εισοδήματα αυτά δεν είναι από μισθό ή σύνταξη η φορολόγηση αυτών των 3.000 ευρώ, που είναι ανύπαρκτα, θα φορολογηθούν με φόρο 26%.


Ο… αχαϊρευτος 18άρης που τον ταίζει ο πατέρας του θα πληρώσει και φόρο για τα 3.000 ευρώ που ποτέ δεν έβγαλε αλλά και προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο.
Αν μάλιστα έκαναν το λάθος στην οικογένειά του να του έχουν γράψει και ένα σπίτι στο οποίο μένει, πάει την πάτησε καθώς αυτό είναι τεκμήριο και ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα θα πληρώσει επιπλέον φόρο.

Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα αδικιών που κρύβει το φορολογικό νομοσχέδιο. Άλλο; Φανταστείτε κάποιον που έχει μπλοκάκι (και είναι χιλιάδες αυτοί καθώς μισθωτή εργασία σπανίζει πια) και παίρνει 300 ευρώ το μήνα, δηλαδή γύρω στις 4.000 ευρώ το χρόνο. Δε φτάνει που φορολογείται με 20%, δε φτάνει που καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 και θα πληρώσει φόρο από το πρώτο ευρώ, δε φτάνει που πληρώνει κάθε χρόνο τέλος επιτηδεύματος (κερατιάτικο το λένε κανονικά) 500 ευρώ, τώρα του λένε ότι αυτό θα αυξηθεί κατά 20% ίσως και παραπάνω. Μάλιστα, κάποιο κόμμα πρότεινε να πάει το τέλος μέχρι 2.000 ευρώ. Είναι ή δεν είναι παρανόηση;

Πάμε και στη φορολογική κλίμακα, όποια κι αν είναι αυτή. Ενας ελεύθερος επαγγελματίας σε σχέση με έναν μισθωτό έχει διαφορετική αντιμετώπιση καθώς ο δεύτερος καλείται να πληρώσει τελικά περισσότερα από τον πρώτο παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να κρύψει ούτε ένα ευρώ.

Φανταστείτε έναν γιατρό του Κολωνακίου, δηλώνει 50.000 ευρώ, αποκρύβει άλλα 200.000 ευρώ τουλάχιστον και τελικά για το πρώτο ποσό φορολογείται λιγότερο από τον μισθωτό που ότι γράφει το χαρτί, τόσο φόρο πληρώνει.

Δε μπορεί να πει κανείς. Τρομερή δικαιοσύνη. Αντί να πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανάλογα με την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται, τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου εργασίας τους, τον κόσμο που απασχολούν και μια σειρά άλλων κριτηρίων, μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Και ο υδραυλικός που κυνηγά το μεροκάματο και ο μεγαλοδικηγόρος που «ξεχνά» να κόψει τιμολόγιο.

Αυτά τα ωραία ζούμε στην Ελλάδα.
Antinews, Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012 (18 χρονών άνεργος και φορολογούμενος) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου