Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», οι μίζες προέρχονταν από πέντε πολυεθνικές εταιρίες με σκοπό να προωθηθούν τα προϊόντα τους στην ελληνική αγορά. Οι εταιρίες αυτές είναι η εταιρία καπνικών προϊόντων Alliance One International, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler AG, η Comverse Technology, η Smith & Nephew – εταιρία ιατρικών συστημάτων, και η Johnson & Johnson – DePuy.
Τι αναφέρει η νέα ... λίστα;
Η Alliance One International έδωσε μίζα 96.000 δολαρίων σε Έλληνα αξιωματούχο των φορολογικών και τελωνειακών αρχών το 2003. Το κέρδος της ήταν να μειωθεί ο φόρος για την εισαγωγή των προϊόντων της από τα 2,5 εκατ. ευρώ στα 600.000 ευρώ. Για τις ελληνικές μίζες αλλά και τις μίζες που έδωσε σε άλλες χώρες (Κιργιστάν, Ταϊλάνδη, Μαλάουι, Ινδονησία, Κίνα, κοκ) πλήρωσε πρόστιμο 19,45 εκατ. δολάρια.
Η Daimler AG έδωσε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» σε μίζες σε 22 χώρες την περίοδο 1998-2008, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, μέσω offshore.
Η Comverse Technology έδωσε μίζες 536.000 δολαρίων σε Έλληνες που συνδέονται με τον ΟΤΕ, την περίοδο 2003-2006.
Η Smith & Nephew παραδέχτηκε πως έδινε μίζες σε γιατρούς και αξιωματούχους του συστήματος περίθαλψης της Ελλάδας. Συνολικά, έδωσε 9,4 εκατ. δολάρια την περίοδο 1998-2006 μέσω offshore εταιρείας που ελεγχόταν από ελληνική εταιρεία διανομής.
Η Johnson & Johnson – DePuy έδωσε 16,4 εκατ. δολάρια σε μετρητά σε δύο Έλληνες την περίοδο 1997-2006 μέσω θυγατρικών και υπαλλήλων της. Ένα μεγάλο μέρος πήγε σε μίζες σε αξιωματούχους του ΕΣΥ και των νοσοκομείων για την «προώθηση» των προϊόντων της. Μέσω του συστήματος αυτού, η Johnson & Johnson κέρδισε 24 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις.
Τα στοιχεία αυτά, που προσκόμισε στον Γρηγόρη Πεπόνη και τον Σπύρο Μουζακίτη, τους οικονομικούς εισαγγελείς, ο Γιώργος Σούρλας, δεν αποτελούν αποτέλεσμα έρευνας της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας. Αντιθέτως, «είμαστε παραλήπτες των στοιχείων αυτών. Τα έστειλε κάποιος και λέει ότι έχουν καταδικαστεί εταιρίες για χρηματισμό - εταιρίες που έχουν θυγατρικές εδώ στην Ελλάδα στις οποίες έχουν επιβλεηθεί πρόστιμα για υποθέσεις που εμπλέκουν και φυσικά πρόσωπα. Απορούμε γιατί εδώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια έρευνα για αυτά τα στοιχεία», σχολιάζει στο tvxs.gr ο γενικός γραμματέας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η παράκαμψη του κρατικού ελέγχου έγινε μέσω των εκπροσώπων των εταιριών και των διαμεσολαβητών τους στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλες τέτοιες υποθέσεις που έχουν δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψη του κράτους, ειδικά όταν τα στοιχεία αυτά φθάνουν στις αρμόδιες αρχές με μεγάλη χρονική καθυστέρηση.
Αμφιβολίες αποτελεσματικότητας
Ερωτήματα εγείρονται για τον τρόπο με τον οποίο ερευνά και ελέγχει το κράτος τέτοιες υποθέσεις. καθώς διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το CNN, αλλά και κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το Γραφείο Σοβαρών Υποθέσεων Απάτης (Serious Fraud Office) της Βρετανίας, είχαν ανακοινώσει αυτές τις υποθέσεις ήδη από τον Απρίλιο του 2010 με ευθεία αναφορά στην Ελλάδα. Αυτές οι αναρτήσεις μπορούν να βρεθούν με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Για παράδειγμα, το CNN, την 1η Απριλίου του 2010, σε δημοσίευμά του με τίτλο «η Daimler θα πληρώσει πρόστιμο 185 εκατομμυρίων δολαρίων για δωροδοκία» αναφέρει την υπόθεση της γερμανικής εταιρίας που φέρεται να έχει ασκήσει τέτοιες πρακτικές σε 22 χώρες. Μέσα στο άρθρο αναφέρεται ότι η Ελλάδα είναι μια από αυτές τις χώρες.
Το βρετανικό Serious Fraud Office, σε ανάρτησή του με ημερομηνία 8 Απριλίου του 2011, αναφέρει την περίπτωση καταδίκης της DePuy από το Ανώτατο Δικαστήριο για υπόθεση δωροδοκίας στην Ελλάδα, την περίοδο 1998 – 2006, αναφορικά με ορθοπεδικά προϊόντα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τέλος, με ανακοίνωσή του στις 7 Απριλίου του 2011, πληροφορεί ότι έχει καταδικάσει την Comverse Technology, για υπόθεση «δωροδοκίας φυσικών προσώπων συνδεδεμένων με τον ΟΤΕ, μια ελληνική εταιρία τηλεπικοινωνιών».
«Πρέπει να αποκαλυφθούν οι δράσεις αυτών των κυκλωμάτων. Πρέπει μετά να πούμε τι κανόνες θα ληφθούν. Κατά την άποψή μου πρέπει όμως αυτό να γίνει σε διεθνές επίπεδο. Το ότι οι ΗΠΑ βάζουν πρόστιμα είναι θετικό. Μήπως θα πρέπει να υπάρξει αναστολή της δράσης των εταιριών αυτών; Το ίδιο, ισχύει και για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore», δηλώνει ο κ. Σούρλας και συμπληρώνει «πως θα θωρακίσεις την χώρα όταν εταιρίες λειτουργούν με τέτοια οικονομική δύναμη; Τι θα πει απόρρητο για τις καταθέσεις που μπορεί να είναι προϊόν οικονομικού εγκλήματος; Δεν μπορεί να κόβουμε μισθούς και συντάξεις και κάποιοι να αλωνίζουν. Τα πράγματα έχουν φτάσει στα όριά τους».
O Κωνσταντίνος Μπακούρης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, μιλώντας στο tvxs.gr, σχολίασε πως «το ελληνικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ένα καλό σύστημα whistleblowers, γιατί υπάρχει η νοοτροπία ότι δεν θέλουμε σπιούνους και έτσι μας πληροφορούν οι άλλοι για το τι γίνεται στην χώρα μας. Παρόλα αυτά δεν είναι σπιούνος αυτός που θέλει να πατάξει την διαφθορά. Πρέπει συνεπώς να φτιάξουμε ένα σύστημα που να κάνει τους πολίτες πιο ενεργούς από ότι είναι, και ο κ. Σούρλας, όπως και η κυβέρνηση, να προτείνουν τρόπους πάταξης αυτών των φαινομένων».
TVXS, Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 (Οι μίζες των πολυεθνικών αλωνίζουν ενώ η Αθήνα «κοιμάται»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου