Σελίδες

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Αναπόφευκτη η χρεοκοπία τον Μάρτιο


Εντείνονται οι ανησυχίες για την ελληνική χρεοκοπία το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου, καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι επενδυτικοί οργανισμοί και οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει επιτυχώς το PSI και το όποιο «κούρεμα» αποφασιστεί θα χαρακτηριστεί αμέσως πιστωτικό γεγονός. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Παρασκήνιο», το σύνολο των Ελλήνων εφοπλιστών προχωρά σε μαζική απόσυρση των δραστηριοτήτων του από την Ελλάδα, ενώ ανάλογες ενέργειες γίνονται από ναυλομεσίτες και ναυτιλιακά γραφεία που δραστηριοποιούνται κατεξοχήν στο εσωτερικό. Κατά τις ίδιες πηγές, από τις αρχές του χρόνου, οι παράγοντες του ναυτιλιακού κλάδου έχουν προχωρήσει και σε απόσυρση καταθέσεων 1,6 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ παράλληλα τοποθετούνται στις συναλλαγές τους κυρίως σε δολάριο, στερλίνα και ελβετικό φράγκο. Επιτελικά στελέχη του εφοπλιστικού λόμπι του Λονδίνου επισημαίνουν ότι το τελευταίο δίμηνο έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο όγκος μεταφοράς δραστηριοτήτων των ελλήνων πλοιοκτητών στη βρετανική πρωτεύουσα, κάνοντας λόγο για 160 περίπου νέες εταιρείες. Μάλιστα, στα μέσα της εβδομάδας υπήρξε και σχετική συνάντηση μεταξύ επιχειρηματιών του κλάδου στο Λονδίνο στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Αρνητικά και για PSI
Όπως προκύπτει από το τελευταίο ραπόρτο του οίκου Fitch «η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και θα χρεοκοπήσει», γιατί «είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης και δεν πρόκειται να κατορθώσει να αντεπεξέλθει στην εξόφληση του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου. Ακόμη, ο οίκος τονίζει πως οι προσπάθειες για μια συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το πώς θα διαχειριστούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, θα συνιστούν χρεοκοπία για τον Fitch. «Το αποκαλούμενο PSI, για μας, θα μετρά ως χρεοκοπία, είναι σίγουρα χρεοκοπία για εμάς». Και συνεχίζει, λέγοντας ότι «επομένως, δεν θα αποτελέσει έκπληξη όταν η ελληνική χρεοκοπία συμβεί πραγματικά, και την περιμένουμε να έλθει σύντομα». Εκτιμά δε ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη.
Μιλώντας εξάλλου στο Reuters στο περιθώριο συνεδρίου στη σουηδική πρωτεύουσα, ο επικεφαλής του Fitch δήλωσε ότι ακόμη και μια εθελοντική συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές θα θεωρηθεί χρεοκοπία. «Το λέμε εδώ και καιρό ότι δεν νομίζουμε πως το PSI είναι ο σωστός δρόμος και θα το θεωρήσουμε ως χρεοκοπία» τόνισε ο ίδιος. Ωστόσο, πρόσθεσε πως το χειρότερο σενάριο θα ήταν μια άτακτη χρεοκοπία. «Αυτό θα ήταν, κατά τη γνώμη μας, μια πραγματικά άσχημη κατάσταση, αλλά σίγουρα δεν περιμένουμε ότι θα συμβεί καθώς, ξεκάθαρα, σε μια λογική κατάσταση θα έλεγε κανείς ότι οι Έλληνες πολιτικοί και οι ευρωπαϊκές αρχές θα διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί».

Ανησυχία
Οι εκτιμήσεις των διεθνών παραγόντων έχουν προκαλέσει σφοδρή ανησυχία στην κυβέρνηση Παπαδήμου ενόψει και της άφιξης των επικεφαλής της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός πυροδοτεί πάντως τα καταστροφικά σενάρια και τούτο φάνηκε από τη συνέντευξή του, στις αρχές της εβδομάδας, στο αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC όπου είπε ότι «δεν αποτελεί επιλογή η επιστροφή της χώρας στη δραχμή» βάζοντας έτσι ξανά και ξανά το σχετικό σενάριο στο τραπέζι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά του Fitch έγινε μια μέρα μετά τις δηλώσεις Παπαδήμου, την ώρα που σύσσωμοι οι Ευρωπαίοι αρνούνται να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετίζεται με τη... δραχμή. Μάλιστα, το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της χώρας αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς η συνεχής σκανδαλολογία που αναπτύσσεται τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από τις σχέσεις μελών της κυβέρνησης με τις «κεφαλές» του οικονομικού εγκλήματος έχει επηρεάσει δυσμενώς την πορεία των συνομιλιών.

Διαφοροποίηση από τη ΝΔ
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία κρατά σαφείς αποστάσεις από τις προθέσεις Παπαδήμου - Παπανδρέου επιρρίπτοντας αποκλειστικές ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για το σημερινό δημοσιονομικό χάος, ενώ παράλληλα προτείνει μέτρα για την έξοδο από την κρίση. Χαρακτηριστικό είναι το τελευταίο άρθρο στους «Financial Times» του υφυπουργού Οικονομικών και στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, καθηγητή Γιάννη Μουρμούρα, ο οποίος αναπτύσσει τους λόγους αποτυχίας του μνημονίου. Ο Γ. Μουρμούρας επισημαίνει ότι τα προγράμματα λιτότητας της ευρω-περιφέρειας απέτυχαν, όχι μόνο λόγω των προβλημάτων στην εφαρμογή τους, αλλά και λόγω του ελαττωματικού σχεδιασμού τους. Η Πορτογαλία και η Ισπανία εφάρμοσαν αυστηρά αλλά αναποτελεσματικά μέτρα λιτότητας, με τις δύο χώρες να χάνουν τον στόχο για το έλλειμμα του 2011, βλέποντας ταυτόχρονα τη δυναμική του χρέους τους να επιδεινώνεται. Στην Ελλάδα τα τελευταία δύο έτη νέοι φόροι επιβάλλονται πάνω στους παλιούς, επιδεινώνοντας την ύφεση και καταλήγοντας σε λιγότερα φορολογικά έσοδα, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών έχει εξαντληθεί. Η υπερβολική λιτότητα υπονόμευσε ακόμη και αυτή την ίδια τη δημοσιονομική προσπάθεια, συνεχίζει ο υφυπουργός Οικονομικών. Οδήγησε σε έναν φαύλο κύκλο ελλειμμάτων και ύφεσης. Αυτή είναι σήμερα η ελληνική δημοσιονομική τραγωδία. Η παρατεταμένη λιτότητα δεν ήταν η λύση για το ελληνικό πρόβλημα. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να την αντέξει πλέον. Αυτό είναι το κρίσιμο δίδαγμα των τελευταίων δύο ετών, το οποίο θα πρέπει να προσέξουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης. «Τώρα που ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης σχετικά με το νέο μνημόνιο 2013-15, θα πρέπει να αναμένουμε ότι αυτή τη φορά το Πρόγραμμα Προσαρμογής θα στοχεύει στο διαρθρωτικό έλλειμμα (όχι στο κυκλικό) και θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις χαμηλού δημοσιονομικού κόστους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου