Το Μπαγκλαντές κήρυξε αυτήν την Κυριακή 13
Ιουνίου Ημέρα Προστασίας Σεξουαλικής Παρενόχλησης, έπειτα από τον
ανησυχητικό αριθμό κοριτσιών και γυναικών που αυτοκτονούν για να
αποφύγουν τα σεξουαλικά πειράγματα.
Επιπλέον, η αυτοκτονία ενός πατέρα μαζί με την κόρη του, επίσης αποδόθηκε από τις αρχές σε παρενόχληση. Οι αρχές εκτιμούν ότι τρεις άνδρες που διαμαρτυρήθηκαν δημοσίως ενάντια στις παρενοχλήσεις έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 12 εβδομάδες.
Οι οργανώσεις εκτιμούν ότι οι νόμοι ενάντια στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις είναι τόσο κακώς συνταγμένοι ώστε τα θύματα δεν μπορούν να βοηθηθούν από τις προσφυγές στο νόμο.
"Ορισμένα θύματα βρίσκουν την αυτοκτονία σαν τη μοναδική διέξοδο που τους επιτρέπει να ξεφύγουν από την κοινωνική πανδημία", δήλωσε η Σουλτάνα Καμάλ, διευθύνων σύμβουλος του ASK.
"Η κατάσταση είναι πολύ τρομακτική. Οι αυτοκτονίες των 14 κοριτσιών είναι ένα ανησυχητικό σημάδι των καιρών. Εάν δεν ελεγχθεί, εμείς οι γυναίκες δεν θα μπορέσουμε πλέον να ζήσουμε στην κοινωνία με αξιοπρέπεια."
Η 13χρονη Νασφία Ακάντ Πίνκι, που έχει προκαλέσει σάλο στη χώρα ήταν μαθήτρια σχολείου σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σπίτι της. Στο δρόμο για το σχολείο, ακολουθούνταν από τον 22χρονο γείτονά της και τους φίλους του, που, σύμφωνα με την οικογένειά της, επέμεναν σε "αισχρά σχόλια, πρόστυχα ανέκδοτα, χυδαία γέλια, πονηρά σφυρίγματα και ακόμα και άσεμνες αποκαλύψεις".
Όταν αποφάσισε να σηκώσει το ανάστημα και να υψώσει τη φωνή της, τα παιδιά έγιναν πιο επιθετικά και την χτύπησαν στο πρόσωπο.
Λίγες ημέρες μετά, βασανισμένη ψυχικά από αυτά τα περιστατικά και μη μπορώντας να ανεχθεί αυτές τις προσβολές, κρεμάστηκε μα το κασκόλ της στο σαλόνι του σπιτιού.
“Όταν τράβηξαν το κασκόλ μου και με παρενόχλησαν ψυχολογικά μπροστά από το σπίτι, οι θεατές γέλασαν. Κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Κανένα από τα μέλη της οικογένειας μου δεν είναι υπεύθυνο για την αυτοκτονία μου", ανέφερε στο σημείωμα που άφησε η Πίνκι.
Η αστυνομία του Μπαγκλαντές δήλωσε ότι η περίπτωσή της και άλλες παρόμοιες, αποτελούν αιτία για "μεγάλη ανησυχία".
Ο υπουργός Παιδείας, Νουρουλ Ισλαμ Ναχίντ, δήλωσε ότι οι μαθήτριες και οι δασκάλες δεν είναι ασφαλείς στους δρόμους ή τα σχολεία.
"Αυτό δεν είναι υπερβολή. Σε ορισμένα μέρη, τα σχολεία κλείνουν ή οι εξετάσεις καθυστερούνται λόγω τέτοιων προβλημάτων. Όσες δέχονται πειράγματα δεν θέλουν να πηγαίνουν σχολείο και πολλές φορές οι κηδεμόνες τους δεν το επιτρέπουν για τη δική τους ασφάλεια και τιμή" δήλωσε ο Ναχίντ.
"Μια άλλη αρνητική εκδήλωση του προβλήματος είναι η τάση των γονέων να ωθούν τις ανήλικες κόρες τους σε πρόωρους γάμους, για να γλιτώσουν έτσι από πειράγματα. Οι γονείς πιστεύουν ότι αν η κόρη τους έχει έναν σύζυγο, θα σωθεί από τους κινδύνους”, επεσήμανε ο ίδιος προσθέτοντας: "Έχει γίνει ένας φαύλος κύκλος".
Αυτού του είδους οι παρενοχλήσεις αποκαλούνται “Πειράγματα της Εύας” (Eve teasing) στο Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Πακιστάν .
Ελευθεροτυπία, Σάββατο, 12 Ιουνίου 2010 (Θανάσιμες παρενοχλήσεις σε κορίτσια του Μπαγκλαντές)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου