Την «κόκκινη γραμμή» των παιδιών που «πρέπει να φάνε, όσα έξοδα κι αν τρέχουν», έχουν περάσει προ πολλού εκατοντάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα, που ελλείψει ακόμη και λίγων κερμάτων, στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο νηστικά ή στην καλύτερη περίπτωση με μια φέτα ψωμί τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο για κολατσιό.
Τα στοιχεία του δήμου Αθηναίων είναι ενδεικτικά της πείνας που σαρώνει στα θρανία.
«Διακριτικά και σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων, μοιράζουμε καθημερινά σε 1100 μαθητές μια μερίδα πρωινού. Το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται το 2011. Τότε συνολικά οι ανάγκες ήταν 200 μερίδες. Πέρσι αυξήθηκαν σε 520 και φέτος φτάσαμε στις 1.100», αποκαλύπτει στο newpost.gr ο Νίκος Κόκκινος, αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων.
Η αστρονομική αύξηση 81% των παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο νηστικά, σε σχέση με το 2009, αποτυπώνεται στα οικονομικά των κυλικείων.
«Περίπου το 20% των συναδέλφων έχει αποχωρήσει, γιατί δεν τα έβγαζε πέρα, ενώ ενδεικτικά στην δική μου περίπτωση ο τζίρος έχει πέσει στο 50%», υποστηρίζει στο newpost.gr η πρόεδρος Φραντζέσκα Τατούλη, παραθέτοντας ένα χαρακτηριστικό στοιχείο: «Όταν σε ένα σχολείο 400 παιδιών, ο τζίρος που κάνει το κυλικείο δεν ξεπερνά τα 170 ευρώ, δηλαδή κάθε παιδί διαθέτει κατά μέσο όρο περίπου 40 λεπτά την ημέρα, καταλαβαίνετε ότι ούτε εμείς μπορούμε να επιβιώσουμε, ούτε τα παιδιά τρώνε στο σχολείο».
Οι καταγγελίες των δασκάλων για μαθητές, κυρίως δημοτικού, που μπαίνουν κάθε πρωί στην τάξη νηστικά, πολλαπλασιάζονται. «Έρχονται οι δασκάλες τρέχοντας και μου ζητάνε κάτι, γιατί διαπιστώνουν ότι το παιδάκι δε νιώθει καλά και δεν έχει τίποτα μαζί του για φαγητό», λέει η κα Τατούλη, περιγράφοντας την δραματική κατάσταση των σχολείων στο κέντρο της Αθήνας, όπου «μόνο το ¼ των παιδιών ψωνίζει».
«Δυστυχώς, τα κρούσματα των παιδιών που πεινάνε γίνονται όλο και περισσότερα. Όταν είσαι 27 χρόνια στη δουλειά, δεν χρειάζεται να στο πούνε, το καταλαβαίνεις», υποστηρίζει η κα Τατούλη, που καθημερινά βλέπει παιδιά να τρώνε για κολατσιό ένα σκέτο κομμάτι ψωμί κι αυτό αν είναι τυχερά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου