Σελίδες

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

«Επενδύσεις» με εργασιακά κάτεργα

«Εάν πάτε στον Πειραιά θα δείτε ότι εκεί πέρα (σ.σ. στις εγκαταστάσεις της κινεζικής πολυεθνικής "Cosco") έχουν φτιαχτεί 800 καινούριες δουλειές, γύρω στις 1.500 περιφερειακές από τις 800, ένας κόσμος ο οποίος αισθάνεται άνετος, αισθάνεται ότι έχει δουλειά, έχει αισιοδοξία, προχωράει μπροστά, υπάρχει χαμόγελο...». 

Δεν υπάρχει ομιλία ή συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στην οποία να μην κάνει αναφορά στην «επένδυση» της κινεζικής πολυεθνικής «Cosco» στο λιμάνι του Πειραιά.


Ο λόγος είναι προφανής. Ο Α. Σαμαράς τη θεωρεί πρότυπο για τις «επενδύσεις» που επαγγέλλεται - «θα φέρω δέκα, εκατό Cosco» είχε δηλώσει πρόσφατα. Ο θαυμασμός του για τη συγκεκριμένη «επένδυση» έχει να κάνει αφ' ενός με το ότι τάσσεται υπέρ της παράδοσης των πάντων στα μονοπώλια και αφ' ετέρου με τους όρους εργασίας που επέβαλε ο κινεζικός κολοσσός στις εγκαταστάσεις του.

Μόνο «χαμόγελα» και «αισιοδοξία» δεν επικρατούν, όπως διατείνεται ο πρόεδρος της ΝΔ, διαστρεβλώνοντας βάναυσα την πραγματικότητα. Οι εργαζόμενοι είναι σύγχρονοι δούλοι, αφού η σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν οι λιμενεργάτες της κινέζικης πολυεθνικής περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους εξής όρους:
  • Ολοι οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται ως ανειδίκευτοι εργάτες. 
  • Οι συμβάσεις είναι ημερήσιες και γίνονται μέσω εταιρείας που έχει συσταθεί γι' αυτό το σκοπό και μέσω πέντε υπεργολάβων. 
  • Κανονισμός εργασίας δεν υπάρχει, σωματείο δεν επιτρέπεται και δεν αναγνωρίζεται η δικαιοδοσία του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων, ακόμα και της ΓΣΕΕ... 

Τέτοιες «επενδύσεις» θέλει η ηγεσία της ΝΔ και γι' αυτό έχει συστρατευτεί με όλες τις δυνάμεις της στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, που σταθερά ο πρόεδρος της ΝΔ επιδεικνύει την αποφασιστικότητά του να τα καταργήσει...
Ριζοσπάστης, Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012 («Επενδύσεις» με εργασιακά κάτεργα) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου